Receptek / Judit receptjei / 2010. ősz  ::. 

«««
Spagetti brokkolival és sültpaprika-pestóval
Főzzünk, valami finomat!

Rendszeresen főzök a lányomnak pestós tésztát: ugyanis velem együtt imádja a parmezánnal, pirított fenyőmaggal, fokhagymával pépesített bazsalikomkrémet, és azt se bánja, ha a pestós tésztához tetemes mennyiségű brokkolit keverek. Ebben a formában elképesztő mennyiséget tud megenni az amúgy nem gyerek kedvenc, de csuda egészséges zöldségből. Egyik nap kipróbáltam, mi van, ha a pestót nem bazsalikomból, hanem sült paprikából készítem: hiszen ebben az esetben még több zöldséget eszünk majd! A végeredmény: elképesztően jó így is az étel.
 
Hozzávaló:
1 ½ fej brokkoli (kb. 75 dkg)
5 dkg füstölt szalonna

35 dkg spagetti

A sültpaprika-pestóhoz:
Kb. 50 dkg kaliforniai paprika (4 közepes méretű paprika, 1 db kb. 13,2 dkg)
6,5 dkg fenyőmag
4 gerezd fokhagyma
12,5 dkg frissen reszelt parmezán
2-2 ½ dl olívaolaj
só és frissen őrölt bors

A tálaláshoz:
2-3 evőkanál aprított, friss bazsalikom
4 evőkanál reszelt parmezán

A paprikákat rátesszük egy-egy nagy lángra csavart égőre a tűzhelyen, és megsütjük. Közben hosszú szárú húscsipesszel forgatjuk, hogy a héjuk mindenhol megfeketedjen. (Tanácsos szagelszívó alatt végezni.)
A megsült paprikákat alufóliával szorosan letakart tálban, a saját gőzükben hagyjuk kihűlni. Ezután papírtörlővel leszedjük róluk a héjukat, aztán kicsumázzuk őket, és a húsukat feldaraboljuk. (1 nappal korábban is elkészíthető, lefedve eláll a hűtőben.)

A pestóhoz a fenyőmagot mérsékelt tűzön, kevergetve aranybarnára pirítjuk egy száraz serpenyőben. Azonnal átszórjuk egy turmixgépbe, hogy abban hűljön ki.

Elkészítjük a pestót. A fokhagymát megpucoljuk, felszeleteljük, majd a sült paprikával, a fenyőmaggal, a reszelt parmezánnal és 1½ dl olívaolajjal együtt összepépesítjük a turmixgépben. A pestót sózzuk-borsozzuk, és ha túl sűrűnek találjuk, további olívaolajjal hígítjuk. (1 nappal korábban is elkészíthető, lefedve eláll a hűtőben.)

A sütőt előmelegítjük 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat) és sütőpapírt terítünk egy 30 x 20 cm-es tepsibe. A brokkolit rózsáira szedjük, majd a rózsákról levágjuk a vastagabb szárrészeket, és a megmaradt darabokat falatnyi nagyságúra aprítjuk.

A brokkolit enyhén sós, lobogva forró, bő vízben 2-3 perc alatt félpuhára főzzük. Leszűrjük, és azonnal átrakjuk jeges vízbe, hogy ott hűljön ki. Újra leszűrjük, alaposan lecsepegtetjük, és egymás mellé tesszük a sütőpapíros tepsire.

A szalonnát felcsíkozzuk, és egy nagyobb serpenyőben kipirítjuk belőle a zsírját. Amikor ez megvan, hozzákeverjük a párolt brokkolit és pár perc alatt összesütjük őket.

Amíg a brokkoli sül, kifőzzük a spagettit.

Tálaláskor tányérokba szedjük a spagettit, ráhalmozunk a sült szalonnás brokkoliból, majd az egészet megöntözzük az ízletes aültpaprika-pestóval. Végül az ételt meghintjük aprított, friss bazsalikommal és reszelt parmezánnal.

4 adag lesz belőle.


«««

Nyomtatás



Az Ön kosara pillanatnyilag üres.







 Powered by NetOffice