Receptek / Judit receptjei / 2010. ősz  ::. 

«««
Sült tojás póréhagymával és füstölt lazaccal
Főzzünk, valami finomat!


A francia konyha bővelkedik jobbnál jobb tojásos ételekben. Azt a módszert, amikor a tojást egy kis tálkában sütik meg en cocotte-nak nevezik, és mivel a tojás alá kerülhet bármi, amit csak szeret az ember, számtalan változata létezik.
 
Hozzávaló:
6 szál póré (tisztítás után: kb. 35 dkg)
10 dkg vaj
só és frissen őrölt bors
1 dl száraz fehérbor
2 evőkanál brandy
1-2 késhegynyi frissen reszelt szerecsendió
5 dkg Gruyere sajt
10 dkg füstölt lazac
4 tojás
4 evőkanál habtejszín


A póré fehér szárát vékonyan felkarikázzuk, és egy 28 cm átmérőjű serpenyőben lefedve, de néha megkeverve mérsékelt tűzön tökéletesen puhára pároljuk a vajon. Közben sózzuk-borsozzuk. Ezután lekapjuk róla a fedőt, nagyra csavarjuk alatta a lángot, ráöntjük a bort és a brandyt, és addig kevergetjük, amíg ezek 2-3 perc alatt el nem főnek róla.
Lehúzzuk a tűzről, frissen reszelt szerecsendióval ízesítjük, és félretesszük langyosra hűlni.

A sütőt előmelegítjük 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat) és kivajazunk 4 db 9 cm átmérőjű, 5 cm magas, 1,5 dl-es ramekint, vagyis kerámia sütőtálkát. További apró előkészületek teszünk: konyharuhát fektetünk egy 30 x 20 cm-es tepsibe, megreszeljük a sajtot, elkezdünk kb. 6 - 6,5 dl vizet forralni a vízforralóban.

A füstölt lazacot felcsíkozzuk, hozzákeverjük a párolt póréhoz, és a lazacos pórét arányosan szétosztjuk a kerámiatálkákban. Mindegyikbe beletörünk egy-egy tojást úgy, hogy a tojássárgáják szépen egyben maradjanak. A tojásokra rákanalazunk 1-1 evőkanál tejszínt, és megszórjuk őket reszelt sajttal.

A kerámiatálkákat beletesszük a tepsibe, és köréjük annyi forró vizet öntünk, hogy a tálkák feléig érjen. A tepsit betesszük a sütőbe, és a tojásokat 15 perc alatt megsütjük.

4 adag lesz belőle.


«««

Nyomtatás



Az Ön kosara pillanatnyilag üres.







 Powered by NetOffice