Receptek / Judit receptjei / 2010. ősz  ::. 

«««
Füstölt sonkás pite
Lepények, piték és társaik
 
A tésztájához:
25 dkg liszt
½ teáskanál só
frissen őrölt bors
12½ dkg fagyosan hideg vaj
5 evőkanál jéghideg víz

A töltelékéhez:
1 evőkanál olaj
1 fej vöröshagyma
50 dkg füstölt, főtt sonka
2 evőkanálnyi apróra vágott, friss petrezselyem
3 tojás
2 teáskanál enyhén csípős mustár
10 dkg sajt, megreszelve (amilyen épp van otthon)

liszt a tészta nyújtásához
vaj a tortaforma kikenéséhez

A tésztához összekeverem a lisztet a sóval, majd megborsozzuk, és beleteszem egy késes betétű robotgépbe. Hozzákockázom a hideg vajat, aztán megnyomom a gombot, és kb. ½ -1 perc alatt morzsásra összedolgozom a lisztet a vajjal. A vajas-lisztes morzsát egy nagyobb keverőtálba zuttyantom, és hideg vízből 5 evőkanálnyit hozzákanalazok belőle a morzsás liszthez, majd néhány laza csuklómozdulattal összegyúrom a pite tésztáját. Utána folpackba csavarom és beteszem a hűtőbe úgy 20-30 percre.

Bekapcsolom a sütőt, mert így bőven lesz ideje felmelegedni 200 C-ra (gázsütőnél ez 6-os fokozat).

Amíg a sütő melegszik és a tészta pihen a hűtőben, addig belelötykölöm az olajat egy serpenyőbe és gyenge tűzön megpárolom benne az apróra vágott hagymát. Utána kicsit erősebbre tekerem a lángot és a párolt hagymához keverem a felkockázott főtt, füstölt sonkát is. Hagyom, hogy 1-2 perc alatt illatozóra hevüljenek a sonkakockák, de utána már le is veszem a tűzről a serpenyőt. Megszórom a picit megpirított húsdarabokat az apróra vágott petrezselyemmel.

Utána villával könnyedén összekeverem egy nagy tálban a tojásokat meg a mustárt, majd a mustáros tojáshoz szórom a reszelt sajtot is, végül a tojásos keverékhez vegyítem a langyos, hagymás sonkát, és kész is a töltelék.

A tésztát előveszem a hűtőből és amikor már van olyan puha, hogy nagy testvér-kistestvér alapon két részre osszam, akkor az enyhén lisztezett gyúródeszkán kinyújtott nagyobb tésztával kibélelem a kivajazott, kb. 25 cm átmérőjű, fodros szélű tortaformát. Belelapátolom a sonkás tölteléket, majd a tészta széleit vizes ujjal megtapicskolom, hogy ráragadjon a kisebbik kinyújtott tésztarész, amellyel beborítom a pitét.

Befejezésül még egy késsel kereszt alakban kisebb nyílást vágok a közepébe -itt tud majd kiszökni a gőz és ezért nem lesz púpos- és 35-40 perc alatt aranybarnára sütöm a füstölt sonkás pitét.


«««

Nyomtatás



Az Ön kosara pillanatnyilag üres.







 Powered by NetOffice