Receptek / Judit receptjei / 2010. ősz  ::. 

«««
Provance-i zöldségleves pistou-val
Főzzünk, valami finomat!

Ritka az olyan ember, aki ne szeretné az olasz bazsalikommártást, a pestót. Dél-Franciaországban létezik egy ikertestvére, a pistou, amely legalább ugyanennyire finom. Gyakran ízesítenek vele levest is, mint például ezt a most következőt, amelynél tény és való, nem kevés idő megy el a zöldségpucolással és -aprítással megy el, de utána meglepően hamar elkészül.
 
Hozzávaló:
20 dkg cukkini
kb. 30 dkg-os sütőtökdarab (tisztítva 20 dkg)
1 póréhagyma
2 sárgarépa
4 gerezd fokhagyma
20 dkg krumpli
½ dl olívaolaj
só és frissen őrölt bors
8-10 ág friss kakukkfű
20 dkg friss vagy mélyhűtött fejtett bab
25 dkg mélyhűtött ceruzabab
6 dkg maccheroni

A pistou-hoz:
6 dkg friss bazsalikom
3 nagy gerezd fokhagyma
12 dkg frissen reszelt parmezán
2 dl extra szűz olívaolaj
só és frissen őrölt bors


Előkészítjük a zöldségeket. A cukkiniről levágjuk a végeit, hosszában megfelezzük, vékony félkörökre szeljük. A sütőtököt meghámozzuk, a magokat kiszedjük belőle, a húsát felkockázzuk. A póréhagyma fehér szárát vékonyan felkarikázzuk. A sárgarépát megtisztítjuk, félbevágjuk, vékonyan felszeleteljük. A fokhagymát megpucoljuk, finomra zúzzuk. A krumplit megpucoljuk, felkockázzuk, felhasználásig hideg vízben tartjuk.

Egy nagy, 25 cm átmérőjű fazékban elkezdjük megpárolni sóval-borssal az olívaolajon a cukkinit, a sütőtököt, a pórét és a sárgarépát. Mindezt mérsékelt tűzön, lefedve, de néha megkeverve tesszük. Közben felforralunk 3 liter vizet.

Amikor letelt a cukkinis, sütőtökös, pórés keverék 10 perce, hozzáadjuk a fokhagymát, majd fél perc múlva az egészet felöntjük 3 l forró vízzel. A levesbe belekeverjük a kakukkfüvet, a fejtett babot, a krumplit, sózzuk-borsozzuk. Felforraljuk, majd mérsékelt lángon, fedő nélkül, csendes forralással tovább főzzük 10 percig.

A levesbe belekeverjük a még fagyos ceruzababot és a tésztát, majd megvárjuk, amíg újra felforr. Ekkor tovább főzzük 5 percig, aztán kiszedjük belőle a kakukkfűágakat, és megkóstoljuk, szükséges-e sózni vagy borsozni. Tálaláskor külön adjuk hozzá a pistou-t, a bazsalikomos krémet.

A bazsalikomos krémhez a bazsalikomot apróra tépkedjük, a fokhagymát meghámozzuk, felszeleteljük, aztán az összes hozzávalót turmixgépben összepürésítjük, és sózzuk-borsozzuk.


«««

Nyomtatás



Az Ön kosara pillanatnyilag üres.







 Powered by NetOffice