Receptek / Judit receptjei / 2010. ősz  ::. 

«««
Narancsos kacsa
Főzzünk kuktával
 
Hozzávalók:
4 db bőrös, csontos kacsacomb
5 db narancs
1 db citrom
10 dkg cukor
2½ dkg vaj
1 evőkanál olaj
2 kicsi fej vöröshagyma felkockázva
1 dl narancslikőr (Pl. Cointreau vagy Grand Marnier)
só, bors


Az 5 narancsból kettőt megtisztítunk, majd a hártya nélkül kivágjuk belőlük a cikkeket és félre tesszük levükkel együtt. A maradék 3 narancs és a citrom héját krumplihámozóval óvatosan meghámozzuk. A héjakat félre tesszük, majd kifacsarjuk a gyümölcsök levét, és a friss citromos narancslevet szintén arrébb tesszük egy kis időre.

A félre tett gyümölcshéjakat vékony csíkokra vágjuk, és kb. 2 dl forrásban lévő vízbe dobjuk. 1-2 perc forralás után leszűrjük a héjcsíkokat.

Egy közepes méretű serpenyőbe szórjuk a cukrot, ráöntünk 2 dl vizet, majd hozzákeverjük a leszűrt gyümölcshéjat. Mérsékelt tűzön 20 perc alatt puhává kandírozzuk a gyümölcshéj csíkokat.

Közben a fazékban összemelegítjük a vajat az olajjal, a kacsacombokat pedig sózzuk-borsozzuk. Mikor már kellően forró a vaj-olaj elegye, körbepirítjuk raja a kacsacombokat. Először a bőrös oldaluknál fogva, aztán a húsos oldalukon is, majd mikor minda a négy combot megpirítottuk, egy tányérra téve félre tesszük őket. A hús helyre kerül a kuktafazékba a felkockázott hagyma, majd miután néhány perc múlva megpárolódott, ráöntjük a narancslikőrt. Mikor a sistergés alább hagyott, az egészet alaposan összekeverjük és a fazék aljára ragadt húspörköket óvatosan felkapargatjuk.

A hagymára öntünk kb. 1 dl vizet, a narancs és a citrom kifacsart levét, majd egy alapos keverés után visszakerülnek a fazékba a félretett, előpirított kacsacombok is. Az egészet felforraljuk, lezárjuk a kuktát, majd amint a kuktában megfelelő a nyomás, mérsékeljük a lángot a fazék alatt és az ételt 20 percig főzzük.

Miután a kacsa főzési ideje lejárt, kiengedjük a gőzt és levesszük a kuktáról a fedelet. Egy tányérra óvatosan kiemeljük az omlós kacsacombokat, majd a fazékban maradt szószhoz adjuk a félre tett narancscikkeket és a kandírozott narancs- és citromhéjakat. Az egészet még egyszer összeforraljuk és már tálalhatunk is.


4 adag lesz belőle


«««

Nyomtatás



Az Ön kosara pillanatnyilag üres.







 Powered by NetOffice