Hozzávalók:
2 nagyobb póréhagyma
4 db burgonya
3 dkg vaj
1 liter víz
0,5 liter sűrű tejföl (pl. Creme fraiche)
frissen reszelt szerecsendió
só, bors
1 csokor metélőhagyma
A póréhagyma fehér részét megtisztítjuk és kb. fél centi vastagon felkarikázzuk, de nem kell nagyon precíznek lenni ezzel.
A vajat a kuktában felolvasztjuk, majd hozzászórjuk a hagymakarikákat és mérsékelt tűzön pár perc alatt megpároljuk.
Hozzátesszük a hámozott, felkockázott burgonyát, a vizet, majd sóval, borssal és szerecsendióval fűszerezzük.
A kuktát lezárjuk, nagy lángra állítjuk alatta a gázt, majd amint a kuktában megfelelő a nyomás 20 percig kis lángon folytatjuk a főzést.
A főzési idő lejártával kiengedjük a nyomást, kinyitjuk a fedőt, majd a levesbe keverjük a sűrű tejfölt. Mikor a tejfölt egyenletesen eloszlattuk, a levest botmixerrel összepürésítjük.
A krémlevest kihűtjük, majd néhány órára hűtőszekrénybe tesszük.
Aprított metélőhagymával megszórva, jéghidegen tálaljuk.
4 adag lesz belőle
|