Hozzávaló:
17 dkg finomliszt
23 dkg kukoricaliszt
3½ kávéskanál szódabikarbóna
1⅔ kávéskanál sütőpor
1⅔ kávéskanál só
ízlés szerint frissen őrölt bors
1 púpos kávéskanál morzsolt oregánó
11½ dkg füstölt sajt, megreszelve
2 nagy gerezd fokhagyma, finomra zúzva
2,3 dl natúr joghurt
1,1 dl tej
4 kisebb tojás
2⅔ evőkanál méz
11½ dkg vaj
A tűzálló tál előkészítéséhez kevés vaj és liszt
Első lépésként a tésztához a vajat egy kisebb serpenyőben megolvasztom, majd langyosra hűtöm.
Előmelegítem a sütőt 220 fokra (gázsütőn 7-es fokozat), és kivajazok, kilisztezek egy 20x30 cm-es tűzálló tálat.
A kétféle lisztet, a szódabikarbónát, a sütőport, a sót, a frissen őrölt borsot, a morzsolt oregánót, a reszelt sajtot és a finomra zúzott fokhagymát beleszórom és elvegyítem egy nagy keverőtálba.
Kézi habverővel összekeverem egy mérőkancsóban a joghurtot, a tejet, a tojásokat, a mézet és a megolvasztott, langyos vajat. Ezt hozzáöntöm a lisztes keverékhez, és fakanállal összevegyítem a lepény tésztáját.
4A tésztát átteszem az előkészített tűzálló tálba, és 20-25 perc alatt megsütöm a forró sütőben. Ha a beleszúrok egy tűvel, és az simán jön ki belőle, tehát nem tapad rá semmi a ragacsos masszából, készen van.
A kukoricás lepényt rácsra téve kihűtőm, és szeletekre vagy kockákra vágva tálalom.
|