Hozzávaló:
7 dkg vékonyra szelt, pármai vagy pármai jellegű sonka
45 dkg felengedett, mélyhűtött, leveles spenót
1 evőkanál olaj
12½ dkg mozzarella (kis golyós)
3 gerezd fokhagyma
só és frissen őrölt bors
frissen reszelt szerecsendió
1 tojás
kb. 3 dkg finomliszt
A sütéshez kevés olaj
A spenótot megpároljuk az olajon, majd szűrőben nagyon alaposan lecsepegtetjük, és kihűtjük.
A sütőt előmelegítjük 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat). A sonkaszeleteket sütőpapíros tepsin egymás mellé tesszük.
Ha a sütő már forró, 6 perc alatt ropogósra pirítjuk benne a sonkát. Közben a spenótból gombócokat formálunk, és tenyerünk között jól átnyomkodjuk: az a cél, hogy a spenót minél szárazabb legyen.
Megvárjuk, amíg a sonka kihűl. Ezután ollót ragadunk, és először felcsíkozzuk a szeleteket, aztán a csíkokat körömnyi darabkákra vágjuk. A sütő hőmérsékletét visszavesszük 140 fokra (gázsütőn 1-es fokozat).
A mozzarellát lecsepegtetjük, és mindegyik kis golyót elnegyedeljük. A fokhagymát megpucoljuk, finomra zúzzuk. A tojást villával elhabarjuk.
A felcsíkozott spenótleveleket beletesszük egy tálba, és sózzuk-borsozzuk, ízesítjük frissen reszelt szerecsendióval. Hozzákeverjük a sonkát, a mozzarellát, a habart tojást, a zúzott fokhagymát és annyi lisztet, hogy összeálljon a keverék.
A sütéshez kevés olajat forrósítunk egy 26 cm átmérőjű teflonserpenyőben. Evőkanálnyi adagokban beleteszünk egymástól minél távolabbra 6 kupac spenótos keveréket, és a kupacokat villával szétnyomkodjuk, hogy lepény formájuk legyen.
A lepényeket mérsékelt tűzön, gyakran megforgatva, kb. 3-4 perc alatt megsütjük. Papírtörlőre szedve felitatjuk róluk a felesleges olajat, majd átrakjuk őket hőálló tálba, és alufóliával letakarva melegen tartjuk a sütőben, amíg a többi lepényt ugyanígy megsütjük. Bazsalikomos paradicsomsalátával és fokhagymával, zsályával ízesített ricottával tálaljuk.
Kb. 14-15 db lesz belőle,
kb. 3-4 adag.
|