Hozzávaló:
50 dkg tisztított sütőtök
3 evőkanál keményítő szirup (pl. Lyle's Golden Syrup)
1 kávéskanál vaníliakivonat
1 kávéskanál zselatin
kevés hideg víz
1 dl habtejszín
ízlés szerint őrölt szegfűszeg, őrölt gyömbér és őrölt fahéj
4 fagylalt tölcsér
A tetejére:
5-10 dkg étcsokoládé
1 dkg vaj
A sütőtötök cikkekre vágjuk és ha kell, kimagozzuk. Majd a cikkeket vékonyan megkenjük olajjal és forró sütőben megsütjük. Ha kihűlt, a sziruppal elkeverve, botmixerrel simára keverjük, hozzáadjuk a vaníliát és fűszerezzük.
Közben a zselatint feloldjuk a hideg vízben, a tejszínt habbá verjük. A sütőtökös krémet és a zselatint elkeverjük, majd hozzáforgatjuk a tejszínhabot is. Habzsákkal vagy egyszerűen evőkanállal a tölcsérekbe töltjük a krémet úgy, hogy a perem alattig érjen - még kell a hely a csokis lezárásnak.
Fagyasztóba tesszük a tölcséreket. A darabokra tört csokoládét vízfürő fölött összeolvasztjuk a vajjal.
Ha a tölcsérben a krém már fagyos hideg, a tölcséreket pohárba állítjuk, és lezárjuk egy-egy vékony réteg olvasztott csokival.
4 adag lesz belőle.
|