Receptek / Judit receptjei / 2010. ősz  ::. 

«««
Hússal töltött paratha
Főzzünk, valami finomat!
 
A tisztított vajhoz:
25 dkg vaj

A tésztához:
25 dkg finomliszt
1 púpos kávéskanál só
1 kávéskanál ajwain mag
½ dl joghurt
2 evőkanál olvasztott vaj (lásd a receptet)
kb. 2 dl víz

A töltelékhez:
1 kis fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 db 2 cm-es friss gyömbér
1 friss, piros chilipaprika
1½ evőkanál tisztított vaj (lásd a receptet)
25 dkg darált marhahús

1-1 kávéskanál őrölt római kömény és ajwain mag
¼ evőkanál currypor
½ evőkanál zöldcitromlé
1 evőkanál aprított, friss korianderzöld

A formázáshoz: kevés liszt és tisztított vaj
A sütéshez: tisztított vaj
A tálaláshoz: tisztított vaj és 2 gerezd fokhagyma


A tisztított vajhoz a vajat darabkákra vágjuk, és megolvasztjuk egy 24 cm átmérőjű serpenyőben. Ha már folyékony, pár percig tovább főzzük még, ügyelve rá, hogy ne barnuljon meg. Közben a tetejéről szűrőkanállal leszedjük a képződő habot. Végül gézlappal bélelt szűrön keresztül átöntjük egy tálkába: így az olvasztás során keletkezett üledék nem kerül bele a tisztított vajba. Miután kihűlt, használhatjuk.

A tésztához a lisztet összekeverjük a sóval és az ajwain maggal egy tálban. Apránként hozzáadjuk a joghurt, a tisztított vaj és ½ dl víz keverékét, miközben fakanállal keverjük. Ezután folyamatosan aduk hozzá még sima vizet, és keverjük, illetve amikor már nem lehet keverni, kézzel gyúrjuk. A víz mennyisége a liszt minőségétől függ. Rugalmas, könnyen kezelhető tésztát kell kapnunk, amely néhány perces gyúrás után elválik az edény falától. Ekkor a tetejére folpackot nyomkodunk, és félretesszük pihenni 20-30 percre.

A töltelékhez a vöröshagymát, a fokhagymát megpucoljuk; az előbbit apróra vágjuk, az utóbbit finomra zúzzuk. A gyömbért meghámozzuk, éles reszelőn megreszeljük. A chilipaprikát kimagozzuk, felaprítjuk.

A hagymát 2 evőkanál tisztított vajon megfonnyasztjuk egy 30 cm átmérőjű teflonserpenyőben, majd hozzáadjuk a fokhagymát. Fél perc múlva hozzátesszük a húst, amelyet sózunk, és a reszelt gyömbérrel, őrölt római köménnyel, ajwain maggal, curryporral, chilipaprikával fűszerezünk.

A húst mérsékelt tűzön, 3-4 perc alatt kevergetve megpároljuk. Hozzávegyítjük a zöldcitromlevet és a korianderzöldet, aztán lehúzzuk a tűzről, hagyjuk kihűlni.

A tésztát 12 egyenlő részre, egyenként kb. 3,5 dkg-os darabokra vágjuk, és lisztezett deszkán, lisztezett nyújtófával egymás után kb. 8 cm átmérőjű körlapra nyújtjuk. Egyszerre mindig csak egy lapot nyújtunk, aztán töltünk. Közepére 1 evőkanál tölteléket teszünk. Most megfogjuk mind a négy oldalról az üresen maradt tészta-részeket, és visszahajtjuk őket a töltelék fölé. Ujjainkkal jól összenyomjuk az összeérő tészta-részeket, és befedjük tésztával a tölteléket.

A megtöltött lepényt meghintjük kevés liszttel, és lisztezett nyújtófával 10 átmérőjű körlapra nyújtjuk. Sütőpapíros tálcára helyezzük, és letakarjuk folpackkal, hogy ne száradjon ki, amíg a többi lepényt ugyanígy elkészítjük.

A sütés ahhoz hasonló, mintha palacsintát készítenénk. A serpenyőt kikenjük kevés olvasztott vajjal, és nagy lángon megforrósítjuk. Utána mérsékeltre vesszük alatta a tüzet, és beleteszünk a serpenyőbe egy lepényt. Gyakran forgatva, mindkét oldalán aranybarnára sütjük. Amikor 3-4 perc után megvan a lepény, alufóliával letakarva berakjuk a langyos sütőbe, és melegen tartjuk, amíg ugyanígy megsütjük a többit.

A maradék tisztított vajat összekeverünk 2 gerezd zúzott fokhagymával, és tálaláskor a töltött lepények mellé adjuk.


12 db lesz belőle.


«««

Nyomtatás



Az Ön kosara pillanatnyilag üres.







 Powered by NetOffice