Receptek / Judit receptjei / 2010. ősz  ::. 

«««
Brokkolileves stilton sajtos pirítóssal
Főzzünk valamit!
 
Hozzávaló:
60 dkg brokkoli
1 közepes méretű krumpli
1 kisebb citrom
1 nagy csokor petrezselyem
Kb. 5 dl átszűrt húsleves
só és frissen őrölt bors
1-2 késhegyni frissen reszelt szerecsendió
3 dl habtejszín

A pirítóshoz:
½ dl olívaolaj
2 gerezd fokhagyma
12 db 1 cm vékony, kicsi baguette szelet
15 dkg stilton sajt

A brokkolit rózsáira szedjük, a rózsákról levágjuk a vastag szárrészeket. A krumplit meghámozzuk, felkockázzuk. A citromról krumplihámozóval 3 db 5 cm hosszú, vékony héjat szedünk le.

A brokkolit a krumplival és a citromhéjakkal együtt gőz fölött megpároljuk.

Közben haladunk tovább. A pirítóshoz a fokhagymát összezúzzuk, összemelegítjük az olajjal. Az olajat átszűrjük, újra melegítjük, és amikor már forró, átpirítjuk benne a kenyérszeleteket. Papírtörlőre szedjük őket, félretesszük, és ha kihűltek, arányosan rájuk morzsoljuk a stilton sajtot.

A sütőt előmelegítjük 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat). A petrezselymet apróra vágjuk.

Lemérjük, mennyi párolóvízünk maradt a brokkoli és a kumpli alatt, és kipótoljuk 7,5 dl-re meleg vízzel, de ízesebb lesz a leves, ha átszűrt húslevest használunk hozzá. A megpárolt brokkolit és krumplit (citromhéj nélkül), valamint a petrezselymet és a víz-húsleves keveréket turmixgépben összepürésítjük.

A levest átöntjük egy fazékba, hozzáadjuk a tejszínt, sózzuk-borsozzuk, és ízesítjük frissen reszelt szerecsendióval. Kevergetve csendes forrásban tartjuk 1-2 percig.

A forró levest azonnal hőálló leveses tálkákba kanalazzuk, óvatosan rájuk helyezzük a stiltonos pirítósokat, és betesszük 5-10 percre a forró sütőbe, hogy a pirítósokon megolvadjon a sajt.


4 adag lesz belőle.


«««

Nyomtatás



Az Ön kosara pillanatnyilag üres.







 Powered by NetOffice