Hozzávaló:
2 nagy fej vöröshagyma
6 gerezd fokhagyma
1 kg krumpli
2 doboz hámozottparadicsom-konzerv (benne egész paradicsomokkal)
1 nagy csokor petrezselyem
1 csupor friss korianderzöld
só és frissen őrölt bor
fűszerek (frissen reszelt szerecsendió, babérlevél, őrölt gyömbér, őrölt szegfűszeg)
2-2 dl olívaolaj és fehérbor
1 kg mélyhűtött tenger gyümölcsei
A sütőt előmelegítjük 140 fokra (gázsütőn 1-es fokozat).
A hagymát megpucoljuk, vékonyan felkarikázzuk, a karikákat gyűrűkre szedjük. A fokhagymát megpucoljuk, vékonyan felszeleteljük. A krumplit meghámozzuk, és ½-1 cm vékonyan felkarikázzuk. A hámozott paradicsomot leszűrjük, majd a paradicsom szemeket elnegyedeljük. A petrezselymet és a korianderzöldet apróra vágjuk.
Rétegenként bepakoljuk a hozzávalókat egy minimum 4½ liter űrtartalmú, tűzhelyen-sütőben egyaránt használható, vastag aljú edénybe.
A sorrend: alulra teszünk egy sor hagymakarikát, rá némi fokhagymát, arra krumplit, most jön jó adag só, kevés bors, majd folytatjuk a rétegezést a paradicsommal. Végül jöhet az ízesítés: aprított petrezselyem, valamint finoman, érzéssel a fűszerek (szerecsendió, 1-2 széttépkedett babérlevél, őrölt gyömbér, késhegynyi őrölt szegfűszeg). A rétegezést addig folytatjuk a fenti sorrendben, amíg tartanak a hozzávalók.
Az ételre ráöntjük az olívaolaj és a bor keverékét, majd annyi vizet, amennyi éppen, hogy ellepi az egészet. A tűzhelyen nagy lángon felforraljuk, aztán lefedjük, és rögtön áttesszük a sütőbe 25-30 percre. Egészen pontosan annyi időre, míg a krumpli már majdnem készre fő.
A megfőtt ételt kivesszük, és újra a tűzhelyre tesszük. Megkóstoljuk, elég sós-e, ízes-e, valamint ellenőrizzük, van-e elég leve. Ha kell, sózunk-borsozunk, fűszerezünk, esetleg öntünk hozzá kevés vizet. Ezután felforraljuk, és 10-15 perc alatt megfőzzük benne a még fagyos tenger gyümölcseit.
Friss vagy olívaolajban enyhén átpirított kenyérrel szokás enni, és ugyancsak ezzel érdemes kitunkolni a szaftját is.
Legalább 6 adag lesz belőle.
|