Receptek / Judit receptjei / 2010. ősz  ::. 

«««
Krémes zöldborsó-pite
Lepények, piték és társaik
 
Hozzávalók a tésztájához:
24 dkg liszt
12 dkg hideg vaj
2 kisebb tojássárgája
⅔ teáskanál só
frissen őrölt fekete bors
3-4 evőkanál jéghideg víz

A töltelékhez:
35 dkg mirelit zsenge zöldborsó
5 dkg vaj
3 kisebb tojás
10 dkg frissen reszelt parmezán
2½ dl tejszín
2 nagy csokor friss petrezselyem
frissen reszelt szerecsendió
só és frissen őrölt fekete bors
20 dkg füstölt, főtt sonka, apró kockákra vágva

A tésztát úgy készítem, hogy először beleszórom egy nagy keverőtálba a lisztet, sózom, borsozom, majd kisebb kockákban hozzászeletelem a hideg vajat és gyorsan, amennyire csak tudom morzsásra vegyítem őket a kezemmel. Aztán a vajas-lisztes morzsához öntöm a tojássárgájákkal, meg a hideg vizet és secperc alatt összegyúrom a tésztát. Mivel a hosszas gyúrogatás árt a tésztának, nem kell nagyon gondosnak lenni: ha már úgy- ahogy összeállt, akkor készen is van.

Az összegyúrt tésztát kb. 4 cm vastag, hosszúkás hurkává formálom és folpackba csomagolva vagy 30 percig pihentetem a hűtőben.

A töltelék összeállítása sem pepecselős munka. Egy serepnyőben gyengéden megolvasztom a vajat, aztán hozzászórom a még fagyos zöldborsót és fedő alatt puhára párolom az apró, zöld gyöngyöket. Utána beleöntöm a turmixgépbe megpárolt, de már langyos zöldborsót és beleütöm a tojásokat. Felöntöm a tejszínnel, hozzászórom a reszelt parmezánt, belevagdosom ollóval a rengeteg petrezselymet és reszelek hozzá friss szerecsendiót. Picit megsózom még, tekerek hozzá frissen őrölt borsot és már nyomom is a gombot, hogy a géppel összeturmixoljam a zöldborsós tölteléket.

Bekapcsolom a sütőt 200 C-ra (gázsütőn ez a 6-os fokozat) és amíg bemelegszik, addig kivajazok egy 29 centi átmérőjű, fodros szélű kerámia-tortaformát, majd belenyomkodom a ½ centi vastag körszeletekre felvágott omlós tésztát úgy, hogy a tortaforma széleire is feljöjjön a tészta, mert így lesz pereme a pitének.

Aztán villával megszurkálom néhány helyen a tésztát, ráborítok egy nagy darab sütőpapírt, arra szórok kb. fél zacskó rizst és mehet is a tészta a sütőbe 20 percre, hogy utána sápadt aranysárgán vegyem ki onnan. A rizs arra kell, hogy a tészta ne emelkedjen meg, maradjon hely a tölteléknek.

A sütőt visszakapcsolom 175 C-ra (gázsütőn ez a 4-es fokozat).

Ha már kihűlt a tészta, beterítem az apró kockákra vágott sonkával, utána pedig óvatosan ráöntöm vagy rákanalazom a zöldborsós tölteléket. 25-30 perc alatt sül meg a kémes zöldborsós pite, amiből akár melegen, aztán utána akár langyosan is szívesen vágok le egy-egy tisztes méretű szeletet.

Egy jó nagy tál salátával -zöld fodrok, pár csepp balzsamecet és finom olívaolaj- úgy 4 embernek elég 1 pite könnyű vacsorára, de valami desszert utána még biztos lecsúszik.


«««

Nyomtatás



Az Ön kosara pillanatnyilag üres.







 Powered by NetOffice