Receptek / Judit receptjei / 2010. ősz  ::. 

«««
Sült tengeri hal chermoulával
Főzzünk valamit!
 
Hozzávaló:
4 db kb. 25 dkg-os, konyhakész tengeri süllő
4 evőkanál olívaolaj
só és frissen őrölt bors

A fokhagymás-sáfrányos krémhez:
8 gerezd fokhagyma
2 kávéskanál őrölt római kömény
1 késhegynyi sáfrány, 1 evőkanál forró vízben feloldva
1 citrom reszelt héja

A chermoulához:
4-4 dkg friss petrezselyem és korianderzöld
1 dkg friss menta
1-2 friss, piros chili
2 gerezd fokhagyma
1 citrom
2 kávéskanál őrölt paprika
1½ kávéskanál őrölt római kömény
1½ dl extra szűz olívaolaj



Előmelegítjük a sütőt 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat). Sütőpapírt terítünk egy akkora tepsibe, amelyben elférnek egymás mellett a halak.

Elkészítjük a halak belsejébe kerülő fokhagymás krémet: a fokhagymát megpucoljuk, összezúzzuk, majd összekeverjük a többi hozzávalóval. Előkészülünk a chermoulához is: a friss fűszernövényekről lecsipkedjük a leveleket, mert csak ezek kellenek hozzá, a szárak nem.

A halak egyik oldalán a bőrüket ½ cm mélyen beirdaljuk, azaz egymástól pár centiméterre, több helyen, éles késsel párhuzamos metszéseket ejtünk rajta. Ezután sózzuk-borsozzuk a belsejüket, és arányosan szétkenjük bennük a fokhagymás krémet. Végül a külsejüket is átkenjük, de csak 1-1 evőkanál olívaolajjal, majd a külsejüket sózzuk-borsozzuk, és a sóból-borsból juttatunk a beirdalt részekbe is.

A halakat egymás mellé fektetjük a tepsire, letakarjuk alufóliával, és elkezdjük sütni a sütőben. 5 perc múlva levesszük róluk az alufóliát, és így sütjük tovább. Amikor innen számítva letelt 15 perc, megnézzük őket: ha a húsuk már fehér, készen vannak; ha nem, tovább sütjük őket. A pontos sütési idő a halak vastagságától függ és attól, ki mennyire átsülve szereti a halat.

Mialatt a halak sülnek, elkészítjük a chermoulát. A fűszernövény leveleit apróra vágjuk. A citromhéját megreszeljük, a levét kifacsarjuk, átszűrjük. A chilipaprikát kimagozzuk, felaprítjuk. A fokhagymát megpucoljuk, összezúzzuk.

Ezután késes betétű robotgéppel összedolgozzuk a fűszernövényeket, a reszelt citromhéjat, kb. 2 evőkanál citromlevet, a chilipaprikát, a fokhagymát, a római köményt és az őrölt paprikát, miközben apránként hozzácsurgatjuk az egészhez az olívaolajat. A szószt megsózzuk, és tálaláskor a sült hal mellé kínáljuk.

4 adag lesz belőle.


«««

Nyomtatás



Az Ön kosara pillanatnyilag üres.







 Powered by NetOffice