Receptek / Judit receptjei / 2010. ősz  ::. 

«««
Pisztáciás-aszalt meggyes biscotti
Süssünk, valami finomat!

Az olasz biscotti szó azt jelenti: kétszersültek. Hogy miért? Mert először egyben sül a tésztája, aztán szeletre vágva, így a végén kellően ropogós textúrájú lesz. Toszkánában az étkezések záró akkordjaként lelkesen mártogatják édes borba - nem csoda, hogy mindenki szélesen mosolyog az asztaloknál. Natúr pisztáciát és aszalt meggyet bioboltok tartanak.
 
Hozzávaló:
25 dkg finomliszt
1½ kávéskanál sütőpor
1 nagy csipet só
10 dkg natúr pisztácia
10 dkg aszalt meggy
12½ dkg puha vaj
20 dkg cukor
1 vaníliarúd
1 citrom reszelt héja
pár csepp színtelen keserűmandula aroma
2 tojás


A sütőt előmelegítjük 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat) és sütőpapírt terítünk egy 30x40 cm-es vékony peremű tepsibe. Legjobb hozzá a sütőkhöz adott sütőlemez.

A lisztet, a sütőport és a sót összeszitáljuk. A pisztáciát mozsárban úgy-ahogy megtörjük, vagy darálóban durvára aprítjuk, de fontos, hogy felismerhető méretben maradjon. Az aszalt meggyet vízben felforraljuk, azonnal leszűrjük, és papírtörlőre terítve megszárítjuk.

A puha vajat, a cukrot, a vaníliarúd kikapargatott belsejét, a reszelt citromhéjat és a keserűmandula aromát robotgéppel 2-3 perc alatt összedolgozzuk. Egyenként hozzávegyítjük a tojásokat, aztán lassú fokozaton apránként hozzáadjuk a liszt felét. Most fakanálra váltunk, hozzákeverjük a maradék lisztet, a pisztáciát és az aszalt meggyet.

A puha tésztát 2 egyenlő méretű kupacban osztjuk a tálba, és a kupacokat kikaparjuk a tepsire úgy, hogy egymástól 10 cm távolságra, a tepsi széleitől 5-5 cm távolságra legyenek. Ezután enyhén vizes kézzel 2 db kb. 30 cm hosszú, 4 cm széles hurkát formázunk belőlük, és közben tartjuk a tésztahurkák egymás közötti és a tepsi széleitől mért, eredeti távolságokat.

A tésztahurkákat 25 perc alatt aranybarnára sütjük: ilyenkor kicsit még puhák maradnak, de ez rendben van. Rácsra téve 30 percig hűtjük őket, majd fűrészfogú késsel kb. 2 cm széles szeletekre vágjuk mindkettőt egy deszkán. A végeik nem kellenek.

A szeleteket a vágott oldalukkal lefelé visszatesszük a sütőpapíros tepsire. Nem kell köztük sok helyet hagyni, nem nőnek tovább. Oldalanként 10-10 percig tovább sütjük a szeleteket, aztán mindegyiket áthelyezzük a tepsiről rácsra, és hagyjuk teljesen kihűlni.

Ajándékozáshoz a biscottit celofánzacskóba pakoljuk, a zacskót szalaggal átkötjük, és az ajándékot felcímkézzük.


Kb. 30 szelet lesz belőle.


«««

Nyomtatás



Az Ön kosara pillanatnyilag üres.







 Powered by NetOffice