Hozzávaló a curryhez:
12 szem zöld kardamom
1 darab csillagánizs
1 kis darabka fahéj
3-4 szem szegfűszeg
1 evőkanál görögszénamag
2 evőkanál őrölt kurkuma
1 evőkanál koriandermag
2-3 szem fekete bors
3 kávéskanál köménymag
2 kávéskanál római köménymag
A leveshez:
4 nagyobb fehérrépa
3 evőkanál olívaolaj
só és frissen őrölt bors
1 liter zöldségalaplé
½ dl tejszín
A sült zsályához:
10 dkg vaj
8-10 friss zsályalevél
A megtisztított, nagyobb karikákra vágott fehérrépát egy sütőpapírral bélelt tepsiben elkeverjük az olajjal, sózzuk, és forró sütőben megsütjük, kb. 20 perc alatt. Közben elkészítjük a curryport.
Az összes hozzávalót egy nagyobb serpenyőben addig melegítjük a tűzhelyen, amíg illatozni nem kezdenek. Kicsit hagyjuk hűlni, és egy kávédarálóban porrá őröljük.
A megsült zöldséget egy lábosba tesszük, megszórjuk egy evőkanál curryvel, megkeverjük. Felöntjük az alaplével, aztán ha kell, még higíthatjuk egy kevés vízzel, majd beleöntjük a tejszínt is. Felforraljuk, és egy botmixerrel pürésítjük.
Sózzuk, borsozzuk, ha kell, még curryt is adunk hozzá, és az olvasztott, forró vajban megsütött zsályalevelekkel tálaljuk.
|