Hozzávalók:
2 evőkanál kacsazsír
1 nagy hagyma, finomra aprítva
40 dkg filézett kacsacomb, bőre nélkül, feldarabolva
20 dkg kacsamáj
4 egész tojás
½ dl tejszín
1 marék sótlan, hámozott pisztácia
4 szem aszalt sárgabarack, felkockázva
só, bors
frissen őrölt szerecsendió és szegfűbors
A sütőt előmelegítjük 180C fokra (gázsütőn 4-es fokozat). A kacsazsíron, csipet sóval meghintve, lassan megdinszteljük a hagymát. Ezután nagy lángon kissé megkaramellizáljuk.
A filézett, bőr nélküli, feldarabolt kacsacombot robotgépben összedolgozzuk a csirkemájjal: nem kell teljesen pépesíteni, maradjon darabos.
A tojásokat és a tejszínt kézi habverővel jól elhabarjuk egy nagy tálban. Hozzáadjuk a pépesített kacsahús-lacsamáj keveréket, a kihűlt hagymát, a pisztáciát és az aszalt barackot. Fűszerezzük szerecsendióval és szegfűborssal, sózzuk-borsozzuk.
A masszát egy 14x10 cm-es, 7 cm magas, 4 dl űrtartalmú pástétomformába töltjük (vagy hasonló méretű, kerek jénai tálba), és a megtöltött pástétomformát beletesszük egy magas falú tepsibe. Vizet forralunk, és a tepsibe annyi forró vizet öntünk, hogy a pástétomforma 2/3-ig érjen.
A pástétomot 1 óráig sütjük. Amikor kissé lehűlt, a tetejére egy alufóliával becsomagolt kartonlapot helyezünk, majd nehezékkel (pl. paradicsomkonzerv) lepréseljük. Ha teljesen kihűlt, továbbra is lepréselve tartjuk, és legalább 24 órára hűtőbe tesszük.
|