Receptek / Judit receptjei / 2010. ősz  ::. 

«««
Diós-mákos beiglitorta
Süssünk, valami finomat!

Szemben a bejglivel, a tésztáját nem kell felcsavarni, tehát esélye sincs szétrepedni. Ezenkívül sohasem szárad ki, egyszerűen képtelen rá. Hogy miért? Mert hosszúkás rúd helyett kerek a formája, ergo kisebb a felülete, és emiatt csak kevesebb nedvesség tud elpárologni a töltelékből. Egyik kedvenc karácsonyi édességem.
 
A tésztához:
25 dkg finomliszt
¾ dl tejföl
½ zacskó szárított élesztő
5 dkg porcukor
1 csipet só
12½ dkg hideg vaj
1 tojás

A töltelékhez:
10 dkg mazsola
kb. 1 dl rum
1½ dl tej
15-15 dkg darált dió és darált mák
30 dkg cukor
1 vaníliarúd
1 citrom reszelt héja
1 kávéskanál őrölt fahéj
1 késhegnyi őrölt szegfűszeg

A forma kikenéséhez kevés vaj
A nyújtáshoz kevés finomliszt
A kenéshez 1 tojás, szétválasztva


A tészta előző nap készül. Mikrohullámú sütőben meglangyosítjuk a lisztet és a tejfölt. A lisztet, a cukrot, a sót és a szárított élesztőt késes betétű robotgépben összekeverjük, hozzákockázzuk a hideg vajat, és a géppel morzsás keverékké dolgozzuk össze az egészet. Ezt átöntjük egy tálba, és a langyos tejföl meg a tojás hozzáadása után, kézzel összegyúrjuk belőle a tésztát. (Gép nélkül: a cukros-sós-élesztős liszthez hozzáreszeljük a vajat, ujjainkkal minél gyorsabban szétmorzsoljuk benne, a többi ugyanaz.)

A tésztát bucira formázzuk, folpackba csomagoljuk, és 1 éjszakát hűtőben pihentetjük. Másnap időben kivesszük, hogy formázható állagú legyen. Átgyúrjuk, és elosztjuk 3 adagra: először megfelezzük, majd az egyik felét tovább felezzük. Így lesz egy fél és két negyed tésztarészünk. A nagyobb lesz a torta alsó lapja, a másik kettő a közepe és a teteje.

A töltelékhez a mazsolát annyi rumban felforraljuk, amennyi ellepi, majd kihűtjük, leszűrjük. A tejet megmelegítjük. Ezután külön-külön tálba beleszórjuk a diót és a mákot, majd mindkettőhöz hozzáadunk 15-15 dkg cukrot, ½-½ vaníliarúd kikapargatott belsejét és ½-½ adag leszűrt mazsolát. A mákost ízesítjük citromhéjjal, őrölt fahéjjal, őrölt szegfűszeggel és hozzákeverünk 1 dl meleg tejet. A dióshoz ½ dl meleg tejet vegyítünk.

A nagyobbik tésztarészt lisztezett deszkán kb. 34 cm átmérőjű körlappá nyújtjuk. A 2 kisebb adag tészta közül az egyikből egy kb. 21 cm átmérőjű körlapot, a másikból egy kb. 23 cm átmérőjűt nyújtunk.

Kivajazunk egy 24 cm átmérőjű, 5 cm magas peremű gyümölcstortaformát. A legnagyobb tésztával kibéleljük az alját, és hagyjuk, hogy a szélei túllógjanak a formán. A tészta egyik felére rásimítjuk a diós töltelék felét, a másikra a mákos felét, és a töltelék-réteget befedjük a legkisebbre körlapra nyújtott tésztával. Erre aztán ugyanúgy rásimítjuk a maradék kétféle tölteléket, ahogy az előbb tettük, majd a töltelék-réteget befedjük a másik, 23 cm-es körlapra nyújtott tésztával.

A felső tésztát megkenjük vékonyan tojássárgájával. Ráhajtjuk az alsó tésztalap túllógó széleit, és kicsit hozzá is nyomjuk, hogy a lepénynek szép pereme legyen. A peremet is megkenjük vékonyan tojássárgájával.

A lepényt 30 percre nem huzatos, langyos helyre tesszük. Ezután a tetejét megkenjük vékonyan tojásfehérjével, és diódarabkákkal, mákszemekkel jelöljük a benne rejlő töltelékek határvonalait. Most félretesszük megint 30 percre nem huzatos, langyos helyre, és közben a sütőt előmelegítjük 190 fokra (gázsütőn 5-ös fokozat).

A torta tetejét villával több helyen megszurkáljuk. Ezután 15 percig sütjük a forró sütőben, aztán a sütő hőfokát lejjebb vesszük 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat), és adunk neki még 25 percet. Összesen tehát 40 percet sütjük de ha 25 perc után túlságosan pirulni kezdene, alufóliával letakarva tartjuk a sütőben.

Rácsra téve kihűtjük, a forma is hűljön ki. Aztán anélkül, hogy kiemelnénk a formából, folpackba csomagoljuk, 1 napra félretesszük. Ezalatt alaposan összeérnek az ízei, másnaptól már lehet fogyasztani.

12 adag lesz belőle.


«««

Nyomtatás



Az Ön kosara pillanatnyilag üres.







 Powered by NetOffice