Receptek / Judit receptjei / 2010. ősz  ::. 

«««
Svéd túrós lepény (Ostkaka)
Süssünk, valami finomat!

Svédországban annyira népszerű ez a sütemény, hogy november 14-én az egész ország hivatalosan is „Ostkaka-napot" tart. Hagyományosan házi túróból készítik, de ennek hiányában tökéletesen a nálunk is sok helyen kapható, olasz ricotta.
 
Hozzávaló:
10 dkg hámozott mandula
5 dkg finomliszt
1 csipet só
½ kávéskanál sütőpor
3 tojás
12 dkg cukor
50 dkg ricotta
1 dl habtejszín
2 dl tej
1 citrom
1 vaníliarúd
1 kávéskanál keserűmandula aroma

a tepsi előkészítéséhez kevés vaj és szemlemorzsa
a tálaláshoz porcukor, vörösáfonya dzsem és édes tejszínhab


Előmelegítjük a sütőt 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat). Kivajazunk és zsemlemorzsával behintünk egy kb. 20x20 cm-es, 2 l űrtartalmú sütőedényt.

A hámozott mandulát egy száraz serpenyőben illatosra pirítjuk. Ha kihűlt, durvára őröljük 1 evőkanál liszttel, amelyet a teljes lisztmennyiségből veszünk el, és hozzákeverjük a maradék lisztet, a sütőport, a sót.

A tojásokat, a cukrot, a ricottát, a tejszínt, a tejet, a citromhéjat, a vaníliarúd kikapargatott belsejét és a keserűmandula aromát 3 perc alatt összedolgozzuk alacsony fokozaton járatott robotgéppel. Fakanállal, 2-3 részletben hozzáadjuk a mandulás lisztet, majd újra robotgép jön, amivel gyorsan még egyszer átkeverjük a tésztát.

A tésztát egyenletes rétegben átöntjük a tepsibe, elsimítjuk, és bő 1 óra alatt megsütjük. Rácsra téve kihűtjük, aztán még langyosan, porcukorral meghintve tálaljuk. Mellé vörösáfonya dzsemet és édes tejszínhabot szokás adni.


«««

Nyomtatás



Az Ön kosara pillanatnyilag üres.







 Powered by NetOffice