Receptek / Judit receptjei / 2010. ősz  ::. 

«««
Édes-savanyú vaddisznó ragu
Főzzünk kuktával!

Édes-savanyú, de nem az ázsiai, hanem az olasz módra. Még a Szicíliát hajdan uralt araboktól származik az agrodolce, azaz a fanyart és az édeset finom egyensúlyban tartó étel-típus ill. elkészítési mód. Nagyon illik a vaddisznóhús mélységeihez!
 
Hozzávalók:
2 fej vöröshagyma, apróra vágva
1 kis doboz sűrítettparadicsom-konzerv
1 kg mélyhűtött vaddisznó-aprólék, felengedve (Pl. a Rozmár Kft. Vaddisznókocka Extra nevű terméke.)
10 dkg aszalt sárgabarack, felszeletelve
1 ek mazsola
2 ek fenyőmag
1 dkg keserűcsoki

Hozzávalók a marinádhoz:
½ dl jó minőségű vörösborecet
¾ l száraz vörösbor
2 babérlevél
1 sárgarépa, felkarikázva
1 fehérrépa, felkarikázva
5-6 ág kakukkfű
8-10 szem feketebors
fél narancs reszelt héja
só, bors
a sütéshez olaj


A marinád hozzávalóit összeforraljuk, kihűtjük. A felengedett húsra öntjük, zárt dobozban 1-2 napra hűtőbe tesszük.

Az elkészítés napján a húsdarabokat kiszedegetjük a pácléből, majd papírtörlőn alaposan leszárítjuk. A marinádot megőrizzük.

A kuktafazékban 1 ek olajat hevítünk, és megpirítjuk rajta a hús negyedét-ötödét. Kiszedjük, félretesszük. Újabb adag olajat hevítünk, és a következő kupac húst is megpirítjuk rajta. (Ebben a lépésben ne akarjunk spórolni az idővel: ha a hús csak puhul, gőzölődik, de nem pirul meg tisztességgel, sok íztől fosztjuk meg magunkat. )

A hús elfogytán egy utolsó adag olajon megfonnyasztjuk a hagymát, közben bőkezűen meg is sózzuk. Aztán folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a sűrített paradicsomot. Ha már karamallesen édes az illata, hozzászórjuk a gyümölcsöket, a fenyőmagot, röviden összemelegítjük őket. A marinádból egy decinyivel óvatosan felöntjük, és a sistergés múltával fakanállal felkapargatjuk az esetlegesen lekapott, ízes pörkdarabkákat.

Jöhet vissza az előpirított hús, levestül, és a marinád is, mindenestül, valamint a csokidarab. Nem kell félni tőle: az elkészült ételben nem érezzük majd az ízét, csak egyfajta selymes mélységet ad majd az ízeknek. Mindezt összeforgatjuk, és felforraljuk.

Lefedjük a kuktát, és mihelyt az étel felforrt, lejjebb vesszük a kukta alatt a lángot, majd mérsékelt tűzön 45 percig főzzük az ételt.

Ha letelt az idő, kiengedjük a kuktából a gőzt és levesszük a tetejét. Szemrevételezzük az ételt: ha a levet még túl soknak találnánk, a tűzhelyen, közepes lángon forralva sűrítsük a kívánt mennyiségűre. Ekkor óvatosan kóstoljuk meg: biztos kell még bele só, bors, és ekkor keverjük hozzá a reszelt narancshéjat is. Egy rövid összeforralás, és kis várakozás után már ehetjük is.

Polentával, gnocchival, esetleg főtt tésztával tálaljuk.

6 adag lesz belőle.


«««

Nyomtatás



Az Ön kosara pillanatnyilag üres.







 Powered by NetOffice