Receptek / Judit receptjei / 2010. ősz  ::. 

«««
Csokitorta madeira borral
Süssünk valamit!
 
A tortához:
10 dkg mandula
20 dkg finomliszt
30 dkg cukor
2 kávéskanál sütőpor
1 nagy csipet só
25 dkg vaj
2½ dl madeira bor
20 dkg étcsoki
1 dl habtejszín
2 tojás

a forma előkészítéséhez kevés vaj és finomliszt

A szószhoz:
6 tojássárgája
10 dkg cukor
1½ dl madeira bor


A sütőt előmelegítük 180 fokra (gázsütő 4-es fokozat). Kivajazunk, kilisztezünk egy 24 cm átmérőjű kapcsos tortaformát, az aljába sütőpapírt illesztünk.

A mandulát egy nagy, száraz serpenyőben pár perc alatt illatosra pirítjuk mérsékelt tűzön. Kihűtjük, finomra őröljük, és összevegyítjük a liszttel, a cukorral, a sütőporral, a sóval. A vajat, a bort, a csokoládét mérsékelt tűzön kevergetve összeolvasztjuk, és szintén kihűtjük. Ezután egy kis tálban kézi habverővel összehabarjuk a tejszínt a tojásokkal.

A kihűlt csokis keverékhez 2-3 részletben fakanállal hozzákeverjük a mandulás lisztet. Robotgéppel lassú fokozaton jól összedolgozzuk őket, majd a géppel a masszához vegyítjük a habart tejszínes tojást.

A masszát átöntjük a tortaformába, 45 perc alatt megsütjük, de az utolsó 15 percben alufóliával letakarjuk. Ha kész, rácsra téve kihűtjük a formában, azután 2-3 órára hűtőbe tesszük. Csak 30 perccel korábban vesszük ki onnan a tálalás előtt.

A mártás a tálaláskor frissiben készül. A tojássárgájákat és a cukrot kézi habverővel alaposan összedolgozzuk egy fém keverőtálban. Apránként hozzákeverjük a madeira bort, és gőz fölött, kézi habverővel folyamatosan keverve, kb. 15 perc alatt az egészet sűrűre, habosra főzzük. A tál alja ne érjen bele a forró vízbe. A szeletekre vágott tortához kínáljuk.


«««

Nyomtatás



Az Ön kosara pillanatnyilag üres.







 Powered by NetOffice