Receptek / Judit receptjei / 2010. ősz  ::. 

«««
Bombolini
Süssünk valamit!


Tésztája a mi szilvás gombócunkéra hasonlít, azzal a különbséggel, hogy élesztővel lazítják, és nem vízben főzik ki, hanem forró olajban sütik meg. Önmagában is ízlett nekünk, de Nutellába mártogatva még finomabbnak találtuk. Kis adag, ezért nagy családnak nyugodtan süssünk belőle dupla, tripla mennyiséget.
 
Hozzávaló:
30 dkg főtt krumpli
½ dl langyos víz
2 ½ dkg friss élesztő
5 dkg cukor
kb. 35 dkg finomliszt
1 nagy csipet só
4 dkg puha vaj
1 citrom reszelt héja

A nyújtáshoz kevés finomliszt
A sütéshez bőven olaj
A tálaláshoz porcukor


A főtt krumplit krumplinyomóval pépesre törjük. A langyos vízhez hozzákeverünk ½ kávéskanálnyit a cukorból, belemorzsoljuk az élesztőt, és félretesszük, hogy felhabosodjon.

Egy nagy tálban jól elvegyítjük a lisztben a sót. Hozzáadjuk a pépes krumplit, a puha vajat, a maradék cukrot, a reszelt citromhéjat és a felhabosodott élesztőt, majd kézzel alaposan kidolgozzuk a tésztát. Ha túl puha lenne, adunk még hozzá pár dkg lisztet. Ezután a tetejére folpackot simítunk, hogy ne száradjon ki, és szobahőmérsékletű helyen 2 óra alatt a duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztát átgyúrjuk, és lisztezett deszkán, lisztezett nyújtófával 1 cm vékonyra nyújtjuk. Lisztbe mártott, 10 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, aztán mindegyik darabnak kiszedjük a közepét egy másik, lisztbe mártott, 5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval. A „hulladék" tésztát újra összegyúrjuk, kinyújtjuk, kiszaggatjuk.

A fánkokat lisztezett tálráca rakjuk egymástól 4 cm-re, hintünk rájuk kevés lisztet, és konyharuhával letakarva szobahőmérsékletű helyen 1 óra alatt újra megkelesztjük.

A sütéshez 5 cm-es réteg olajat forrósítunk 175 fokra egy 24 cm átmérőjű edényben. Oldalanként 1-1 perc alatt megsütjük benne a fánkokat, egyszerre mindig csak 3 db-ot. Papírtörlőn felitatjuk róluk a felesleges olajat, és porcukorral meghintve tálaljuk.

14 db lesz belőle.


«««

Nyomtatás



Az Ön kosara pillanatnyilag üres.







 Powered by NetOffice