Hozzávaló:
30 dkg főtt krumpli
½ dl langyos víz
2 ½ dkg friss élesztő
5 dkg cukor
kb. 35 dkg finomliszt
1 nagy csipet só
4 dkg puha vaj
1 citrom reszelt héja
A nyújtáshoz kevés finomliszt
A sütéshez bőven olaj
A tálaláshoz porcukor
A főtt krumplit krumplinyomóval pépesre törjük. A langyos vízhez hozzákeverünk ½ kávéskanálnyit a cukorból, belemorzsoljuk az élesztőt, és félretesszük, hogy felhabosodjon.
Egy nagy tálban jól elvegyítjük a lisztben a sót. Hozzáadjuk a pépes krumplit, a puha vajat, a maradék cukrot, a reszelt citromhéjat és a felhabosodott élesztőt, majd kézzel alaposan kidolgozzuk a tésztát. Ha túl puha lenne, adunk még hozzá pár dkg lisztet. Ezután a tetejére folpackot simítunk, hogy ne száradjon ki, és szobahőmérsékletű helyen 2 óra alatt a duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát átgyúrjuk, és lisztezett deszkán, lisztezett nyújtófával 1 cm vékonyra nyújtjuk. Lisztbe mártott, 10 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, aztán mindegyik darabnak kiszedjük a közepét egy másik, lisztbe mártott, 5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval. A „hulladék" tésztát újra összegyúrjuk, kinyújtjuk, kiszaggatjuk.
A fánkokat lisztezett tálráca rakjuk egymástól 4 cm-re, hintünk rájuk kevés lisztet, és konyharuhával letakarva szobahőmérsékletű helyen 1 óra alatt újra megkelesztjük.
A sütéshez 5 cm-es réteg olajat forrósítunk 175 fokra egy 24 cm átmérőjű edényben. Oldalanként 1-1 perc alatt megsütjük benne a fánkokat, egyszerre mindig csak 3 db-ot. Papírtörlőn felitatjuk róluk a felesleges olajat, és porcukorral meghintve tálaljuk.
14 db lesz belőle.
|