Hozzávaló:
½ kg sárgarépa
5 dkg tisztított vaj
½ kávéskanál só
1 teáskanál őrölt kardamom
½ teáskanál őrölt fahéj
1 késhegynyi őrölt szegfűszeg
1 db 40 dkg-os cukrozott, sűrített tejkonzerv (pl. Longevity)
10 dkg mandula, megpirítva és durvára darálva
5 dkg mazsola
A tálaláshoz:
2 dl habtejszín
A megtisztított répát megreszeljük a kézi reszelő nagy lyukú oldalán. Elkezdjük mérsékelt lángon, lefedve megpárolni a tisztított vajon egy 26 cm átmérőjű, 8 cm magas edényben. Közben hozzáadjuk a sót, a fűszereket és 1 dl vizet.
A répát úgy pároljuk tovább fedő alatt, hogy többször megkeverjük, és 5-7 percenként hozzáöntünk ½ dl vizet, összesen kb. 2½ dl-t. Mire 30 perc múlva tökéletesen megpuhul, nem szabad száraznak lennie, de bő lében sem úszhat. Ideális állapota a „szottyos".
A megpárolt répához hozzáöntjük a cukrozott, sűrített tejet és kevergetve összeforraljuk vele. (Ha ekkor még túlságosan vizesnek érezzük az ételt, erős lángon kissé beforraljuk.) A végén belevegyítjük a mandulát, a mazsolát.
A sárgarépás halvat elosztjuk 8 db 1½ dl-es tálkában. A tálkákat csak 2/3-ig töltjük meg vele. Megvárjuk, amíg kihűl, aztán tálaláskor kis kancsóban tejszínt adunk mellé, amellyel mindenki megöntözheti a saját adagját. (1 nappal korábban elkészíthető. Lefedve, szobahőmérsékleten kell tartani.)
8 adag lesz belőle
|