Receptek / Judit receptjei / 2011. tavasz  ::. 

«««
Paneer korma
Főzzünk valami finomat!

Indiában népszerű étel a korma. Ahány ház, annyi féle módon csinálják. De alapvetően a lényeg mindegyiknél ugyanaz: a fűszeres, tejszínes, joghurtos vagy kókusztejes szószba hús, zöldség vagy paneer, indiai házi sajt kerül, valamint van benne mindig valamilyen dióféle is.
 
A házi paneerhoz:
4 liter 3.5%-os zsírtartalmú tej
3 citrom

A szószhoz:
1 fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
1 db 5 cm-es friss gyömbér
5 db szegfűszeg
2 evőkanál római kömény
1 evőkanál koriander
2 evőkanál tisztított vaj

½ rúd fahéj
½ teáskanál kurkuma
2 dl natúr paradicsomlé
15 dkg kesudió
2½ dl kókusztej
1- 1½ dl víz
4 evőkanál friss, aprított korianderzöld

A paneer sütéséhez:
15 dkg tisztított vaj
3 evőkanál finomliszt


A házi paneerhoz a tejet forrpontig melegítjük, de mielőtt épp felforrna, lekapjuk a tűzről. Hozzáadjuk a citromok kifacsart, átszűrt levet, aztán visszatesszük takaréklángra, és jól átkeverjük. Megvárjuk, amíg pár perc alatt összeugrik a tej és kiválik a sárgás savó. Ezután az egészet átszűrjük, hogy felfogjuk az összecsomósodott, túrószerű keveréket.

A túrószerű keveréket folyóvíz alatt jól átmossuk, majd apránként a kezünk közé vesszük és kinyomkodjuk belőle a nedvességet. Beletesszük egy laza szövésű textíliával bélelt szűrőbe, és a textíliával együtt kiemeljük a szűrőből. A textílián keresztül megint átnyomkodjuk, hogy még több nedvesség kijöjjön belőle, majd szorosan belecsomagoljuk a textíliába.

A kinyomkodott, textíliába csomagolt, túrószerű keveréket 2 vágódeszka közé tesszük, a tetejére könyveket pakolunk nehezékként. 3 óra múlva összesajtolódott paneer lesz belőle.

A mártáshoz a vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk, a gyömbért meghámozzuk. Ezután mindegyiket finomra reszeljük. A szegfűszeget, a római köményt és a koriandert mozsárban durvára törjük.

Megfőzzük a mártást. A tisztított vajon megpároljuk a vöröshagymát a gyömbérrel és egy kis sóval együtt egy 26 cm átmérőjű, 12 cm magas edényben mérsékelt tűzön. Amikor kész, hozzáadjuk a fokhagymát és jól elvegyítjük. Ezután pár másodperc múlva hozzátesszük a fahéjat, az összetört szegfűszeget, a koriandert, a római köményt és az egészet 1 percig kevergetve főzzük.

A fűszeres, hagymás alapot felöntjük a paradicsomlével és 3 percen keresztül főzzük mérsékelt tűzön. Ekkor sózzuk, belekeverjük a kurkumát és a kókusztejet majd adunk neki még 1 percet. Végül belekeverjük a kesudiót, aztán kb. 10 percig rotyogtatjuk, hogy összeérjenek a mártás ízei.

Megsütjük a paneert. Ehhez a paneert 1x1 cm-es kockákra vágjuk és óvatosan összeforgatjuk a liszttel, hogy a sajt minél kevésbé morzsolódjon. Ezután a tisztított vajat ½ cm-es rétegben megforrósítjuk egy 24 cm átmérőjű serpenyőben, majd a paneert 6 egyenlő adagra osztjuk és adagonként 2-2 perc alatt aranybarnára sütjük benne. Szűrőlapáttal papírtörlőre szedjük és felitatjuk róla a felesleges zsiradékot.

A kész szószba beleszórjuk a korianderzöld ¾-ét, és mérsékelt tűzön kevergetve újra melegítjük. Ha már elég meleg, hozzáforgatjuk a sült paneert, és rövid idő alatt ezzel is öszemelegítjük. Rászórjuk a maradék korianderzöldet és tálaljuk.

4 adag lesz belőle.


«««

Nyomtatás



Az Ön kosara pillanatnyilag üres.







 Powered by NetOffice