Receptek / Judit receptjei / 2011. tavasz  ::. 

«««
Fahéjkrémes minimuffin
Egy kis édesség

Mindent tud, amit egy komoly torta, mégis könnyebb és gyorsabb megcsinálni. Van porhanyós tésztája és jár hozzá profi vajkrém is. Viszont a tésztát nem kell lapokra vágni és összetölteni, elég csupán a fahéjkrémmel megpúpozni, amely a cukorsziruppal stabilizált tojássárgája miatt mesésen selymes lesz.
 
A tésztához:
8 dkg vaj
1 tojás
1 tojássárgája
10 dkg cukor
1 vaníliarúd
1 kis citrom
10 dkg finomliszt

A fahéjas krémhez:
3 tojássárgája
7½ dkg porcukor
4 evőkanál keményítőszirup
1 evőkanál friss citromlé
25 dkg puha vaj
4 kávéskanál őrölt fahéj

a mérőkancsó kiolajozásához pár csepp olaj


Előmelegítjük a sütőt 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat) és a minimuffin-tepsi 24 horpadását kibéleljük egy-egy apró papírkapszlival.

A tésztához a vajat folyósra olvasztjuk, majd kihűtjük. Ezután a tojásokat, a cukrot és a vanília kikapart belsejét robotgéppel 5-6 perc alatt alaposan felhabosítjuk. A tojáshabhoz hozzáreszeljük a citrom héját, majd fakanállal 2-3 részletben óvatosan beleforgatjuk a lisztet. Végül finoman belevegyítjük a kihűlt, olvadt vajat.

A tésztát arányosan szétosztjuk a tepsiben. A minimuffinokat kb. 20-22 perc alatt megsütjük, aztán rácsra téve kihűtjük.

Összeállítjuk a fahéjas krémet. Egy kis mérőkancsót vékonyan kiolajozunk kenőecsettel és magunk mellé készítjük. A tojássárgájákat egy nagy fém tálban robotgéppel alaposan felhabosítjuk kb. 4 percig, hogy világos színű legyen.

Cukorszirupot készítünk. Ehhez a porcukrot, a keményítőszirupot és a citromlevet egy kis serpenyőben összevegyítjük, majd mérséklet tűzön addig kevergetjük, amíg az elegyük a serpenyő szélénél el nem kezd gyöngyözni. Ekkor abbahagyjuk a keverést, és megvárjuk, amíg az egész felforr. A kész cukorszirupot azonnal átöntjük a mérőkancsóba.

A meleg cukorszirupot vékony sugárban hozzácsurgatjuk a habos tojássárgájákhoz, miközben a tojássárgájákat folyamatosan keverjük robotgéppel. Ezután a masszát 5 percig tovább keverjük a géppel.

Ha lejárt az 5 perc, tovább folytatjuk a krém keverését, és apránként, evőkanálnyi mennyiségben hozzáadjuk a puha vajat. Miután az összes vaj belekerült, belevegyítjük az őrölt fahéjat is. A fahéjas krém készen van.

A kihűlt minimuffinokról levágjuk a domború tetejüket. A fahéjas krémet habzsákba töltjük (nem kell a zsákba semmilyen cső) és onnan spirális formában rányomjuk a muffinokra. A minimuffinokat 1 órára hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen a tetejükön a krém.

24 minimuffin lesz belőle.


«««

Nyomtatás



Az Ön kosara pillanatnyilag üres.







 Powered by NetOffice