Receptek / Judit receptjei / 2006. tavasz  ::. 

«««
Kínai édes-savanyú oldalas
A hét receptje - 2006. április 23.
 
Hozzávaló:
1 kg sertésoldalas

A mázhoz:
1 dl szójaszósz
4 evőkanál ketchup
3 evőkanál rizsecet vagy fehérbor ecet
1 kávéskanál őrölt gyömbér
1 evőkanál méz
2 kávéskanál kínai öt-fűszer keverék


A megmosott, szárazra törölt oldalast felcsíkozzuk úgy, hogy mindegyik darabkában csak egy csont legyen. Erre azért van szükség, hogy könnyebb legyen majd falatozás közben megfogni majd az oldalast.

Elkészítjük a mázat. Egy nagy keverőtálban összevegyítjük a szójaszószt a ketchuppal, a rizsecettel, az őrölt gyömbérrel, a mézzel és a kínai öt-fűszer keverékkel.

A mázba beleforgatjuk a feldarabolt oldalast, aztán lefolpackozva betesszük a hűtőbe 1 éjszakára. Ezalatt a máz jól átjárja a húst, de ha nincs ennyi időnk, akkor süthetjük rögtön is. Egy biztos: minél tovább áll a máz az oldalason, annál finomabb lesz a végeredmény.

Előmelegítjük a sütőt 220 fokra (gázsütőn 7-es fokozat).

A mázas oldalas-darabokat kivesszük a hűtőből, szétterítjük őket egy sütőpapírral bélelt tepsin, és megvárjuk, amíg szobahőmérsékletűre melegednek.

Megsütjük az oldalast. Ahhoz, hogy a végén omlós, szaftos falatokat kapjunk, a sütést 3 etapban kell végezni.
Először 15 percig sütjük a mázas oldalast 220 fokon úgy, hogy előtte alufóliával lefedtük. Ezután, még mindig fólia alatt, tovább sütjük 2-2½ órán keresztül, de már nem 220 fokon, hanem csak 120 fokon (gázsütőn 1-es és 2-es fokozat közt). Ezen az alacsony hőfokon tökéletesen puhára párolódnak a húsdarabok. Végül aztán levesszük az alufóliát, majd visszaállítjuk a sütő hőfokát 220 fokra, és kb. 15 perc alatt rápirítunk a mázas oldalasra.

«««

NyomtatásAz Ön kosara pillanatnyilag üres. Powered by NetOffice