Receptek / Judit receptjei / 2006. tavasz  ::. 

«««
Narancsos keksz
Süssünk valamit! - 2006. május 7.
 
Hozzávaló:
12,5 dkg puha vaj
6 dkg cukor
1 narancs lereszelt héja
4-5 csepp narancsolaj (gyógyszertárban kapható)
1 tojássárgája
19 dkg finomliszt
1 csipet só
3 dkg mazsola, teába beáztatva és leszűrve
a nyújtáshoz és a kiszúráshoz kevés finomliszt
a kenéshez 1 tojásfehérje, villával enyhén habosra verve


Előmelegítjük a sütőt 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat), és szilikonlapot vagy sütőpapírt borítunk egy tepsibe.

Elkészítjük a tésztát. A puha vajhoz hozzáadjuk a cukrot, a reszelt narancshéjat és a narancsolajat. Robotgéppel néhány perc alatt habosra keverjük, aztán beledolgozzuk a tojást. Ezután a liszthez hozzákeverjük a sót, és fakanállal hozzávegyítjük a lisztet a narancsos-cukros-tojásos vajhoz. A tészta ezzel készen van.

A tésztát folpackba csomagoljuk, és hűtőbe rakjuk kb. 30 percre, hogy nyújtható állagúra dermedjen.

A tésztát enyhén lisztezett gyúródeszkára tesszük, és lisztezett nyújtófával 1 cm vékonyra nyújtjuk. Ezután lisztbe mártott pogácsa-szaggatóval kb. 6 cm-es körlapokat szúrunk ki belőle, majd a körlapokat egymástól két ujjnyi távolságban letesszük a tepsire.
(Mivel a tésztában sok vaj van, megesik, hogy mire végzünk a nyújtással, túlságosan felpuhul ahhoz, hogy könnyű legyen kiszúrni belőle a körlapokat. Ilyenkor a kinyújtott tésztát érdemes betenni pár percre a fagyasztóba, hogy újra megdermedjen.)

A körlapokat lekenjük enyhén habosra vert tojásfehérjével, majd mindegyik közepébe belenyomunk egy-két teába áztatott, leszűrt mazsolát.

A narancsos kekszet 12-15 perc alatt megsütjük a sütőben. Miután kihűlt, jól záródó dobozba tesszük, amiben 3-4 napig is eláll.

«««

Nyomtatás



Az Ön kosara pillanatnyilag üres.







 Powered by NetOffice