Hozzávaló:
10 dkg penne
só
1 evőkanál olívaolaj
néhány szelet pácolt, szárított sonka, vékonyan felcsíkozva
A sült paradicsomhoz:
25 dkg paradicsom, gerezdekre vágva
2 gerezd fokhagyma, megpucolva és hosszában félbevágva
3-4 friss kakukkfűág
½ evőkanál balzsamecet
1 nagy csipet cukor
1 evőkanál olívaolaj
só és frissen őrölt bors
A tálaláshoz:
2 evőkanál frissen reszelt füstölt, fokhagymás sajt
A sütőt előmelegítjük 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat).
A gerezdekre vágott paradicsomot és a hosszában félbevágott fokhagyma-gerezdeket beletesszük egy kisebb tepsibe, hozzádobjuk a friss kakukkfűágakat, és összekeverjük a balzsamecettel, az olívaolajjal és a cukorral. Megsózzuk, megborsozzuk, aztán 30-35 perc alatt megsütjük a forró sütőben.
Amikor a paradicsom sütési ideje a vége felé közeledik, kifőzzük a tésztát a szokásos módon. A kifőtt tésztát utána leszűrjük, és lecsepegtetjük.
Egy közepes méretű serpenyőben olívaolajat hevítünk, majd megpirítjuk a felcsíkozott sonkaszeleteket. Ha már jó ropogósak, hozzáöntjük a megsült paradicsomokat. (Kiszedegetjük a megpirult friss fűszernövényeket.) Az egészet összekeverjük, majd ehhez a sonkás-paradicsomos egyveleghez forgatjuk a lecsepegtetett tésztát.
Tálaláskor ízlés szerint meghintjük a reszelt sajttal.
1 nagy adag lesz belőle.
|