Hozzávaló:
1 doboz sonkás, kocka sajt
1½ dl tejszín
1½ kg krumpli, meghámozva és uborkagyalun hajszálvékonyra szeletelve
só és frissen őrölt bors
frissen reszelt szerecsendió
20 dkg pácolt, szárított, vékonyra szeletelt sonka felcsíkozva
1 liter tej, megmelegítve
5 dkg vaj
a tepsi kikenéséhez puha vaj
Előmelegítjük a sütőt 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat), és kivajazunk egy 20x40 cm-es tepsit.
A sajtkockákat egy nagy keverőtálba pottyantjuk, aztán hozzáöntjük a tejszínt és az egészet összedolgozzuk.
Most következik a fűszerezés; a tálba reszeljük a fokhagymagerezdeket, aztán jöhet egy kevés szerecsendió, na és a friss borspuszi. Az egészet alaposan összekeverjük.
Ezután a krumpli szeleteket beleforgatjuk a sajtos-tejszínes-fűszeres mártásba. Ekkor láthatjuk, hogy mennyi tejet fog felvenni az étel ahhoz, hogy jó szaftos legyen.
A következő lépésben a szeletelt sonkával megágyazunk a kivajazott tepsiben a krumplinak. Ezután jöhet a sonkára egy réteg krumpli, kevés só és bors. Majd újabb réteg sonka, végül a maradék krumpli, só és bors.
Utolsó lépésként az egész tetejére morzsoljuk a vajat, majd a tepsit alufóliával letakarva sütőbe téve kb. 1 óra, majd fólia nélkül további fél óra alatt ropogósra sütjük a sajtos rakott krumplit.
|