Hozzávaló:
1 kg sárgarépa, 2 cm-es karikákra vágva
2-3 evőkanál szójaszósz
4 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál méz
1 gerezd fokhagyma, finomra zúzva
1 liter alaplé (½ kg csirkeszárnyból, 1 negyedekre vágott hagymából, 1 feldarabolt sárgarépából és 1 feldarabolt fehérrépából főtt, sótlan, leszűrt leves)
só és frissen őrölt bors
10 dkg kókusztejpor (bioboltokban kapható)
1 púpos kávéskanál currypor
2 dl tejszín
½ zöldcitrom
a tálaláshoz 2 evőkanál apróra vágott, friss korianderzöld
Előmelegítjük a sütőt 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat).
A sárgarépa-karikákat beletesszük egy nagy keverőtálba. A szójaszószt összekeverjük a mézzel, a zúzott fokhagymával és az olívaolajjal, aztán ráöntjük a sárgarépára, és jól összeforgatjuk vele.
Ezt a fűszeres sárgarépát kiborítjuk egy szilikonlappal bélelt tepsire, majd alufóliával letakarva 40 percig sütjük. Ekkor lekapjuk róla a fóliát, és visszatesszük a sütőbe további 15-20 percre, hogy szép színe legyen.
Megvárjuk, amíg a sült sárgarépa langyosra hűl, aztán turmixgépben összepürésítjük az alaplé ¾-vel. Ha kész, átöntjük egy fazékba. A maradék alaplevet simára keverjük a kókusztejporral, és hozzáöntjük a leveshez. Ezután hozzáadjuk a tejszínt is, és megsózzuk, megborsozzuk. Fűszerezzük curryporral, majd mérsékelt lángon kevergetve néhány perc alatt összeforraljuk.
Tálalás előtt a levesbe belekeverjük a zöldcitrom-fél ujjaink közt átszűrt levét, és megszórjuk az apróra vágott, friss korianderzölddel.
|