Hozzávaló:
25 dkg spagetti
3 evőkanál olívaolaj
5 dkg puha vaj
5 dl száraz vörösbor
2 evőkanál apróra vágott, friss oregánó
só és frissen őrölt bors
5 dkg frissen reszelt ementáli típusú kemény sajt
Vizet engedünk egy nagy fazékba, szórunk bele sót, és feltesszük forrni. Amikor a víz forr, kifőzzük benne a spagettit. De figyelem, mert nem szabad teljesen készre főzni! Tehát, ha a csomagolásán 8 perc főzési idő szerepel, akkor mi 2 perccel korábban, azaz 6 perc után leszűrjük és alaposan lecsepegtetjük. Erre azért van szükség, mert még borral is összefőzzük majd, és ettől tovább puhul a tészta.
1-2 perccel azelőtt, hogy a spagettit leszűrnénk, egy kis fazékban összekeverjük a vörösbort az oregánóval. Erős lángon megforrósítjuk, aztán takaréklángon langyosan tartjuk.
Ugyancsak ekkor olvasztjuk össze az olívaolajat és a vajat egy közepes méretű, de magas peremű serpenyőben. Amikor egymásba keveredtek, erős lángon felforrósítjuk, és a jóízű zsiradékhoz hozzákeverjük a leszűrt, lecsöpögtetett spagettit.
A spagettit jól átforgatjuk a forró vaj-olaj keveréken, majd mérsékeltre csavarjuk a lángot, és a spagettihez hozzáöntjük a langyosan tartott oregánós vörösbor felét. Kevergetve addig főzzük, amíg a tészta magába nem issza a bort, és közben megsózzuk, megborsozzuk.
Ezután hozzáadjuk a spagettihez a többi bort is, és megint addig kevergetjük, amíg fel nem issza ezt a bormennyiséget is.
A vörösboros spagetti elkészült. Tálaláskor meghintjük frissen reszelt sajttall, és ehetünk.
|