Receptek / Judit receptjei / 2006. tavasz  ::. 

«««
Hagymás tengeri saláta
A hét receptje - 2006. április 1.
 
Hozzávaló:
50 dkg mirelit tenger gyümölcsei keverék, felengedve és falatnyi darabokra vágva

Az öntethez:
3 evőkanál friss citromlé
só és frissen őrölt bors
1 dl olívaolaj
3 evőkanál szárított paradicsom, apró darabokra vágva
1 fej lilahagyma, vékonyan felkarikázva
3 gerezd fokhagyma, fnomra zúzva

A tálaláshoz:
1 nagy csokor apróra vágott petrezselyem és 1-2 gerezdekre vágott citrom


Elkészítem az öntetet. A citromlét beleöntöm egy nagy keverőtálba, megsózom, megborsozom, és kézi habverővel folyamatosan keverem, miközben apránként hozzáadom az olajat. Amikor már szépen összeállt a citromlé és az olaj, hozzáadom a szárított paradicsomot, a lilahagymát, és a fokhagymát.

Megfőzöm a felenegedett, falatokra darabolt tengeri herkentyűket. Egy nagy fazékban vizet forralok, és amikor a víz már lobogva forr, beleteszem a herkentyűk ¼-ét. Azért csak ennyit, mert ha egyszerre zúdítanám bele az összeset, azzal lehűteném a vizet. Hagyom, hogy a falatok 2-3 perc alatt megfőjjenek, majd szűrővel kihalászom őket. Jól lecsöpögtetem, és azonnal, még melegen beleforgatom őket az öntetbe.
A főzést addig folytatom, amíg az összes tengeri herkentyűvel el nem készülök. Ekkor az egészet alaposan összekeverem, mert fontos, hogy a saláta összes alkotóeleme rendesen elvegyüljön egymással.

Ha a tengeri herkentyűs saláta kihűlt, lefolpackozva beteszem néhány órára a hűtőbe. Ettől az ízei összeérnek, aztán tálaláskor már csak annyi marad, hogy belekeverjem az apróra vágott petrezselymet. Szoktam hozzá adni külön tányéron 1-2 gerezdekre vágott citromot is, hogy frissiben is megcsöpögtethesse vele mindenki a saját salátáját. Meleg pirítós és behűtött, száraz fehér bor illik hozzá.

«««

Nyomtatás



Az Ön kosara pillanatnyilag üres.







 Powered by NetOffice