Receptek / Judit receptjei / 2006. tavasz  ::. 

«««
Házi joghurt-sajt
A hét receptje - 2006. április 9.
 
Hozzávaló:
2 pohár natúr joghurt
só és frissen őrölt bors

Tippek az ízesítéshez (külön vagy vegyesen:
2 evőkanál apróra vágott füstölt, pácolt tarja
2 evőkanál apróra vágott, friss kakukkfű
2 evőkanál apróra vágott, friss rozmaring
2 evőkanál apróra vágott, magozott, fekete olajbogyó
2 evőkanál apróra vágott, lecsöpögtetett szárított paradicsom
só és frissen őrölt bors


3 nappal korábban elkezdem készíteni a joghurt-sajtot. Előveszek egy nagy szűrőt, és kibélelem valamilyen vékony, laza szövésű textíliával - egy könnyű pólóval, amit már nem hordok vagy egy tiszta pelenkával. A kibélelt szűrőbe aztán beleöntöm a joghurtot, és miután a szűrőt ráhelyeztem egy nagy tálra, az egészet beteszem a hűtőbe 24 órára. A joghurtból ennyi idő alatt nagyon sok nedvesség kicsöpög, és ettől sűrűvé válik.

Másnap a sűrű joghurtot kiveszem a hűtőből, megsózom, megborsozom, és hozzákeverek valamilyen ízesítést. Ez lehet apróra vágott, friss kakukkfű vagy rozmaring, zúzott fokhagyma, feldarabolt olajbogyó, stb. Teljesen a pillanatnyi gusztusomra bízom, milyen ízeket vegyítek bele.

Az ízesített, sűrű joghurtot kezemmel korong alakú formázom, majd becsomagolom egy újabb pólóba vagy pelenkába. A korongot ráteszem egy tányérra, és nehezékül ráborítok egy vágódeszkát, amire rápakolok valamilyen nehéz tárgyat (pl. egy nagy konzervdobozt).

A joghurt-korongot visszateszem a hűtőbe 36-48 órára, hogy kialakuljon a végleges formája, azaz megszülessen a házi joghurt-sajt.

Tálaláskor a házi joghurt-sajtot szeletekre vágom, és friss pirítóssal kínálom.

«««

NyomtatásAz Ön kosara pillanatnyilag üres. Powered by NetOffice