Stahl konyhája - a TV-műsor / Borpercek  ::. 

Műsorunk bortudorának elkészült saját weblapja, melyet ezúton ajánlunk szíves figyelmükbe!
www.csorbagabor.hu
Jó böngészést és olvasgatást kívánunk!



2007. ősz - NOVEMBER
2007. november 4. - Fekete Hárslevelű 2004 Somló
2007. november 11. - Tormaresca Néprica 2004
2007. november 18. - Légli Rajnai Rizling 2006 Dél-Balaton
2007. november 25. - Pannonhalmi Tramini 2006

2007. ősz - OKTÓBER
2007. október 7. - Weninger Kékfrankos Rosé Brut
2007. október 14. - Oremus Cuvée 2004 Tokaj (0.375 l)
2007. október 21. - Takler Kadarka Siller 2006 Szekszárd
2007. október 28. - Légli Sauvignon Blanc 2006 Dél-Balaton

2007. ősz - SZEPTEMBER
2007. szeptember 9. - Dúzsi Szegszárdi Ó vörös 2004 Szekszárd
2007. szeptember 16. - Heimann Syrah 2006 Szekszárd


2005. októbertől vasárnap délelőtti műsorunk egyik állandó szereplője Csorba Gábor,
aki borszakértőként segít eligazodni a borok világában.

Melyikünk ne állt volna tétovázva egy nagyáruház, vagy egy borszaküzlet óriási kínálatával szemben, vagy ne hallgatta volna értetlenül, de azért komolyan bólogatva az éttermi sommelier gondolatait a dekantálásról, vagy a reduktív borkészítésről? Csorba Gábor, aki korábban borüzletben segített megtalálni a vásárlóknak megfelelő borpárt, most nekünk, nézőnek nyújt segítséget, hogy a barrikolást, a mineralitást, vagy éppen a derítést még véletlenül se higgyük fodrászati vagy fotós kifejezésnek és, hogy ami ennél sokkal fontosabb: hogy előítéletek nélkül, lazán és egyszerűen találjuk meg az ízlésünknek leginkább megfelelőt a világ legnemesebb italából.

csocsokép.JPG 10 évvel ezelőtt még én is kólát locsoltam a vizespoharamban lévő vörösborhoz, a dekantáló karaff szó hallatán pedig biztosra vettem, hogy tüsszentett valaki a közelemben, de mára ez mind-mind a múlté.

Hogy tanulmányaimat finanszírozzam, diákként különféle munkákat vállaltam és így jutottam el egyszer a Bortársaság Batthyány utcában lévő boltjába is, ahol kartonokat pakoltam néhány hónapig. A kényszerű munkából érdeklődési kör lett és pillanatok alatt megfogott a boros közeg. Kis idő múltán előmerészkedtem a raktárból és eképp szóltam a tulajdonosnak: Figyelj rám! Beszélek angolul és franciául, tíz ujjal, vakon gépelek. Kell nektek egy ilyen ember komolyabb feladatra is? Erre kiküldtek az eladótérbe. A borajánlás művészetének gyakorlása közben igyekeztem minél többet megtudni ezekről a titokzatos nedűkről. A főnökség jóvoltából egyre többször engedtek a kóstolóasztalhoz is, ahol számomra addig ismeretlen illatok és zamatok fogadtak a borokban. Ilyen tehát egy jó bor? Fülig érő szájjal tettem fel magamnak ilyen és ehhez hasonló kérdéseket. Ezt meg kell mutatni a világnak - gondoltam.
Azóta több ezer különféle bort kóstoltam szerte a világból, de ez az izgalom és lelkesedés most is ugyanúgy rám tör egy jó bor megismerése közben. Az évek során alkalmam nyílt végigjárni - no meg végigkóstolni - a legnagyobb hazai borászatokat. Aztán a közepeseket. Meg a legkisebbeket is.

Fontosnak tartom, hogy a borokról lehet és kell is egyszerűen, a köznyelv használatával beszélni, hiszen nem olyan nagy ördöngösségről van szó. Bornemzet lévén fontos tudnunk azt is, hogy milyen kincsek birtokában vagyunk itt a Kárpát-medencében. Legyünk rá büszkék és verjük is a mellünket egy picit! Őszintén remélem, hogy a televízión, rádión keresztül, vagy akár személyesen a borboltban, sikerül átadnom néhány hasznos és praktikus tanácsot Önöknek.

Vasárnap délelőttönként tehát Borreggelt! Indul a Borpercek.


2006. ősz

 
Oremus Mandolás Furmint 2003 Tokaj
2006. december 17.
  »»»
 
Ebner Pinot Noir 2004 Szigetvár
2006. december 10.
  »»»
 
Terrazas Malbec Reserva 2004 Argentína
2006. december 3.
  »»»
 
Antinori Capsula Viola 2005
2006. november 26.
  »»»
 
Etyeki Kúria Királyleányka 2005 Etyek
2006. november 19.
  »»»
 
Lisicza Sauvignon Blanc 2005 Pécs
2006. november 12.
  »»»
 
Vayi Cuvée 2004 Tokaj
2006. november 5.
  »»»
 
Bussay Tramini 2005 Csörnyeföld
2006. október 29.
  »»»
 
Mayer Chardonnay Barrique 2004 Villány
2006. október 22.
  »»»
 
Weninger Syrah 2003 Sopron
2006. október 15.
  »»»
 
Pannonhalmi Rajnai Rizling 2005 Pannonhalma
2006. október 8.
  »»»
 
Györgykovács Hárslevelű 2004 Somló
2006. október 1.
  »»»
 
Légli Landord 2005 Dél-Balaton
2006. szeptember 24.
  »»»
 
Takler Rosé 2005 Szekszárd
2006. szeptember 17.
  »»»
 
Gál Tibor Pinot Noir 2003 Eger
2006. szeptember 10.
  »»»
 
Oremus Cuvée 2003 Tokaj
2006. szeptember 3.
  »»»
 


A borpercek támogatója abortarsasag_logo.jpg

2006. tavasz
2006. június 18. - Günzer Cabernet, 2003
2006. június 11. - Gellavilla Olaszrizling , 2004
2006. június 4. - Tokaji Fordítás
2006. május 28. - St. Andrea Olaszrizling , 2005
2006. május 21. - Sebestyén Kékfrankos Válogatás, 2004
2006. május 14. - Heimann Fuchsli, 2004
2006. május. 7. - Antinori Santa Christina Chianti Classico, 2004
2006. április 30. - Pannonhalmi Tramini, 2004
2006. április 23. - Vayi Cuvée, 2004
2006. április 16. - Penfolds Bin 28 Kalimna Shiraz, 2002
2006. április 9. - Figula Rosé, 2005
2006. április 1. - Figula Gella Sauvignon Blanc, 2004
2006. március 26. - Légli Chardonnay, 2003
2006. március 19. - St. Andrea Áldás, 2003
2006. március 12. - Bussay Esküvé, 2004
2006. március 5. - Konyári Chardonnay, 2005


2005. ősz
«««
Oremus Cuvée 2003 Tokaj
2006. szeptember 3.
 
Ebben a borban valóban tetten érhető Bacsó András, (az Oremus birtokigazgatójának) filozófiája. Ötven százaléka furmint, huszonöt százaléka hárslevelű, a maradék zéta, és egy kis muskotály. A különböző talajok és fajták keveredése sokszínűvé és izgalmassá varázsolja a bort. A furmint szép savstruktúrát, gazdag, hosszú ízvilágot, a hárslevelű nemességet, akácos-virágos illatokat, a zéta, ez a rendkívül jól cukrosodó fajta mézességet és tüzet, a csipetnyi muskotály pedig szintén illatot kölcsönöz neki.
«««

Nyomtatás



Az Ön kosara pillanatnyilag üres.







 Powered by NetOffice