Stahl konyhája - a TV-műsor / Borpercek  ::. 

Műsorunk bortudorának elkészült saját weblapja, melyet ezúton ajánlunk szíves figyelmükbe!
www.csorbagabor.hu
Jó böngészést és olvasgatást kívánunk!



2007. ősz - NOVEMBER
2007. november 4. - Fekete Hárslevelű 2004 Somló
2007. november 11. - Tormaresca Néprica 2004
2007. november 18. - Légli Rajnai Rizling 2006 Dél-Balaton
2007. november 25. - Pannonhalmi Tramini 2006

2007. ősz - OKTÓBER
2007. október 7. - Weninger Kékfrankos Rosé Brut
2007. október 14. - Oremus Cuvée 2004 Tokaj (0.375 l)
2007. október 21. - Takler Kadarka Siller 2006 Szekszárd
2007. október 28. - Légli Sauvignon Blanc 2006 Dél-Balaton

2007. ősz - SZEPTEMBER
2007. szeptember 9. - Dúzsi Szegszárdi Ó vörös 2004 Szekszárd
2007. szeptember 16. - Heimann Syrah 2006 Szekszárd


2005. októbertől vasárnap délelőtti műsorunk egyik állandó szereplője Csorba Gábor,
aki borszakértőként segít eligazodni a borok világában.

Melyikünk ne állt volna tétovázva egy nagyáruház, vagy egy borszaküzlet óriási kínálatával szemben, vagy ne hallgatta volna értetlenül, de azért komolyan bólogatva az éttermi sommelier gondolatait a dekantálásról, vagy a reduktív borkészítésről? Csorba Gábor, aki korábban borüzletben segített megtalálni a vásárlóknak megfelelő borpárt, most nekünk, nézőnek nyújt segítséget, hogy a barrikolást, a mineralitást, vagy éppen a derítést még véletlenül se higgyük fodrászati vagy fotós kifejezésnek és, hogy ami ennél sokkal fontosabb: hogy előítéletek nélkül, lazán és egyszerűen találjuk meg az ízlésünknek leginkább megfelelőt a világ legnemesebb italából.

csocsokép.JPG 10 évvel ezelőtt még én is kólát locsoltam a vizespoharamban lévő vörösborhoz, a dekantáló karaff szó hallatán pedig biztosra vettem, hogy tüsszentett valaki a közelemben, de mára ez mind-mind a múlté.

Hogy tanulmányaimat finanszírozzam, diákként különféle munkákat vállaltam és így jutottam el egyszer a Bortársaság Batthyány utcában lévő boltjába is, ahol kartonokat pakoltam néhány hónapig. A kényszerű munkából érdeklődési kör lett és pillanatok alatt megfogott a boros közeg. Kis idő múltán előmerészkedtem a raktárból és eképp szóltam a tulajdonosnak: Figyelj rám! Beszélek angolul és franciául, tíz ujjal, vakon gépelek. Kell nektek egy ilyen ember komolyabb feladatra is? Erre kiküldtek az eladótérbe. A borajánlás művészetének gyakorlása közben igyekeztem minél többet megtudni ezekről a titokzatos nedűkről. A főnökség jóvoltából egyre többször engedtek a kóstolóasztalhoz is, ahol számomra addig ismeretlen illatok és zamatok fogadtak a borokban. Ilyen tehát egy jó bor? Fülig érő szájjal tettem fel magamnak ilyen és ehhez hasonló kérdéseket. Ezt meg kell mutatni a világnak - gondoltam.
Azóta több ezer különféle bort kóstoltam szerte a világból, de ez az izgalom és lelkesedés most is ugyanúgy rám tör egy jó bor megismerése közben. Az évek során alkalmam nyílt végigjárni - no meg végigkóstolni - a legnagyobb hazai borászatokat. Aztán a közepeseket. Meg a legkisebbeket is.

Fontosnak tartom, hogy a borokról lehet és kell is egyszerűen, a köznyelv használatával beszélni, hiszen nem olyan nagy ördöngösségről van szó. Bornemzet lévén fontos tudnunk azt is, hogy milyen kincsek birtokában vagyunk itt a Kárpát-medencében. Legyünk rá büszkék és verjük is a mellünket egy picit! Őszintén remélem, hogy a televízión, rádión keresztül, vagy akár személyesen a borboltban, sikerül átadnom néhány hasznos és praktikus tanácsot Önöknek.

Vasárnap délelőttönként tehát Borreggelt! Indul a Borpercek.


2006. ősz

«««
Lisicza Sauvignon Blanc 2005 Pécs
2006. november 12.
 
Új borvidék új termelője a Bortársaság választékában. A Pécshez közeli Helesfán a 4 éves sauvignon blanc ültetvényt Lisicza Sándor édesapjával telepítette középmagas kordonra. A rendkívül alacsony terhelés eredménye ez esetben is az egy tőke egy palack képletét mutatja. A fajtára jellemző, "kötelező zöldes" jegyek mellett sokkal inkább a fehér húsú őszibarack a meghatározó, amely finom virágaromákkal egészül ki. Testes, olajos mozgás, krémes szerkezet a pohárban. Meghitt, nyári este bora ez, egyszerre érzéki és érzékeny. Nem is annyira a barátságé, mint inkább a szerelemé.
«««

Nyomtatás


A borpercek támogatója abortarsasag_logo.jpg

2006. tavasz
2006. június 18. - Günzer Cabernet, 2003
2006. június 11. - Gellavilla Olaszrizling , 2004
2006. június 4. - Tokaji Fordítás
2006. május 28. - St. Andrea Olaszrizling , 2005
2006. május 21. - Sebestyén Kékfrankos Válogatás, 2004
2006. május 14. - Heimann Fuchsli, 2004
2006. május. 7. - Antinori Santa Christina Chianti Classico, 2004
2006. április 30. - Pannonhalmi Tramini, 2004
2006. április 23. - Vayi Cuvée, 2004
2006. április 16. - Penfolds Bin 28 Kalimna Shiraz, 2002
2006. április 9. - Figula Rosé, 2005
2006. április 1. - Figula Gella Sauvignon Blanc, 2004
2006. március 26. - Légli Chardonnay, 2003
2006. március 19. - St. Andrea Áldás, 2003
2006. március 12. - Bussay Esküvé, 2004
2006. március 5. - Konyári Chardonnay, 2005


2005. ősz
«««
Lisicza Sauvignon Blanc 2005 Pécs
2006. november 12.
 
Új borvidék új termelője a Bortársaság választékában. A Pécshez közeli Helesfán a 4 éves sauvignon blanc ültetvényt Lisicza Sándor édesapjával telepítette középmagas kordonra. A rendkívül alacsony terhelés eredménye ez esetben is az egy tőke egy palack képletét mutatja. A fajtára jellemző, "kötelező zöldes" jegyek mellett sokkal inkább a fehér húsú őszibarack a meghatározó, amely finom virágaromákkal egészül ki. Testes, olajos mozgás, krémes szerkezet a pohárban. Meghitt, nyári este bora ez, egyszerre érzéki és érzékeny. Nem is annyira a barátságé, mint inkább a szerelemé.
«««

Nyomtatás



Az Ön kosara pillanatnyilag üres.







 Powered by NetOffice