Receptek / Judit receptjei / 2006. ősz  ::. 

«««
Aszalt szilvás kacsacomb
Főzzünk egy jót!

Borajánlat az ételhez: Ebner Pinot Noir 2004 Szigetvár
 
Hozzávaló:
5 + 1 dl száraz vörösbor
10 dkg magozott aszalt szilva
1 narancs
2-3 csilipaprika
fél kávéskanál őrölt fahéj
4 gerezd fokhagyma
4 kacsacomb
só és frissen őrölt bors
1 evőkanál olívaolaj
5 dkg vaj


Először elkészítjük az édes-erős párolólevet. Beleöntünk 5 dl vörösbort egy kisebb fazékba, hozzátesszük az aszalt szilvát, és kevergetve felforraljuk. Takaréklángon 10-15 percen át főzzük, amíg a szilva teljesen meg nem puhul, aztán langyosra hűtjük. A megfőtt szilvát és a vörösbort turmixgépben összepépesítjük, majd lemérjük, hány deci lett, és kipótoljuk annyi borral, hogy összesen 5 dl legyen. Ezután kezelésbe vesszük a narancsot, vagyis krumplihámozóval vékonyan leszedünk 2-3 csíkot a héjából, és belekeverjük a szilvás vörösborba. Jöhet a csilipaprika. Gyorsan kimagozzuk, vékony csíkokra vágjuk, és az őrölt fahéjjal együtt hozzáadjuk a narancsos-szilvás borhoz.

Előmelegítjük a sütőt 130 fokra, és kiválasztunk egy akkora tepsit, amelyben kényelmesen elférnek egymás mellett a kacsacombok.

A fokhagyma-gerezdeket megpucoljuk, és finomra vágjuk.

Következik a kacsacombok előpirítása. ezt csakis erős lángon lehet végezni. A combokat megsózzuk, megborsozzuk, aztán felforrósítjuk az olívaolajat a vas serpenyőben. Ha az olaj már szinte füstöl, bőrös oldalukkal lefelé beletesszük a combokat. 4-5 percen át békén hagyjuk őket. Így szépen megpirulnak, és tetemes mennyiségű zsiradék kisül belőlük. Ha eközben letapad néhány finom cafat a lábos aljára, nem baj, ne törődjünk vele. Ezek azok a pörkök, amelyek elmélyítik az étel ízét, tehát abszolút szükségesek. Az előpirított kacsacombokat végül kiszedjük a lábosból, és átemelve a tepsibe félretesszük.

A lábosból kiöntjük a kacsacombokból kisült zsiradékot, és az edényt visszatesszük, de csak takaréklángra. Beledobjuk a vajat, majd néhány másodperc alatt kevergetve megfonnyasztjuk a lágy vajon a finomra vágott fokhagymát. Ha ez megvan, óvatosan beleöntjük a lábosba a vörösboros párolólevet, és erős lángon kevergetve addig forraljuk, amíg az edény aljára tapadt pörkök fel nem oldódnak benne. Ezután a párolólevet ráöntjük a félre tett kacsacombokra, majd a tepsit lefedjük alufóliával.

A lefedett kacsacombokat berakjuk a meleg sütőbe és 3 - 3 és fél óra alatt szaftosra sütjük. Amikor a hús már szinte leomlik a csontról, az étel készen van, tálalhatunk. Ám az sem baj, ha nem esszük rögtön, mert az aszalt szilvás kacsacombok jól bírják az újramelegítést is.

«««

Nyomtatás



Az Ön kosara pillanatnyilag üres.







 Powered by NetOffice